06/17/17 12:15
(http://www.klassa.bg/)

Природата излезе виновна и за жертвите при наводнението в "Аспарухово"

 Наводнението във варненския квартал "Аспарухово" от юни 2014 г., при което загинаха 13 души, се дължи на "природен феномен". До този циничен извод е стигнало разследването по случая, като се базира на експертиза на БАН, оповестена от прокуратурата. Така излиза, че местната власт не е отговорна за изсичането на дърветата, незаконното строителство, затлачените дерета и неинформирането на населението как да реагира адекватно при бедствие. 

По същия начин разследването за наводнението в Мизия "обвини" природата и свали отговорността от длъжностните лица. За удавените в с. Бисер също години наред нямаше обвинение, като прокуратурата не можеше да изясни чия собственост е прелелият язовир "Иваново". В крайна сметка по това дело се стигна до обвинение, но то не е влязло дори в съда. 

Въпреки че експертизата на БАН не е краят на разследването за Аспарухово, очевидно е към какъв финал върви то. Учените са направили всичко възможно да намерят доводи за прокуратурата да не потърси отговорност за множеството проблеми в квартала, довели до толкова много жертви и материални щети. При обилните валежи на 18 и 19 юни 2014 г. почвата е била преовлажнена, посочва експертизата. Подобни валежи във Варна са регистрирани през 1951 г. Водата се е събрала в две дерета - Темелковото и Източното. Прокуратурата описва следния сюжет: 

"Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори...Темелковото дере било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти. Образувалите се водни басейни в деретата започнали да преливат, разкъсали преградите и формирали висока вълна от кално-каменен поток. Така природният феномен на 19 юни 2014 г. се превърнал в бедствие. По-голямата част от кв. "Аспарухово" е залят в резултат на проявата на речен тип наводнение с източник Темелковото (Западното) и Източното дере. Експертите изчислили, че вълната е била с височина 2 - 2,5 метра, с обем - 2 - 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество - 150 куб. метра в секунда."

От БАН отчитат и някои "антропологични фактори" - че все пак и строителството е изиграло някаква роля. Експертите са сравнили регулационните планове от 1978 г. и 1989 г. Анализът показал, че след 1989 г. застрояването вече е с по-голяма плътност, а част от него - извън регулация. Именно в тези къщи са загинали най-много хора. 

Учените обаче виждат положителен елемент в застрояването - постройките били намалили силата на природната вълна. "Категоричен е изводът на експертите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма. Както е известно, осем души са загинали в една от тези къщи. В същото време обаче тези сгради са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. По този начин са предотвратили още по-големи материални щети и вероятно много повече човешки жертви", пише в експертизата. 

Кметът на Варна Иван Портних се е справил добре с организацията на спасителните дейности след бедствието, посочват експертите. Те обаче критикуват регионалното министерство, което не оценило геоложкия риск в морския град. Липсата на такава оценка води и до липса на укрепване на свлачища. Неотложната работа по регистрираните до 2014 г. свлачища е планирана чак за 2019 г. Въпреки това няма виновни и в регионалното министерство. 



ДЕЖА ВЮ 

Сходни бяха изводите на експертите от БАН за наводнението в Мизия през август 2014 г. Преди две години те установиха, че бедствието е в резултат на валеж, невиждан за хиляди или дори милион години. Местните твърдяха, че причина е липсата на контрол върху отдадените по аренда язовири, но експертите казаха друго: "Бедствието в Мизия е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно. В резултат на това се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на хиляда години." Наводнението на село Бисер от 6 февруари 2012 г., при което загинаха 10 души, беше причинено от скъсването на стена на язовир с неясен държавен собственик. Едва през февруари т.г. бе повдигнато обвинение срещу бившата областна управителка на Хасково Ирена Узунова.


segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване