06/19/17 06:58
(http://www.klassa.bg/)

"Ислямска държава“ се реорганизира и готви нова кръв за Европа

 Въпреки понесените военни удари в Ирак и в Сирия джихадистката групировка “Ислямска държава“ се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони, главно в Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН. Фелтман, който е генерален подсекретар по политическите въпроси, отбеляза, че едновременно с оказаната съпротива в Мосул и Рака ИД е реорганизирала военната си структура, давайки значителна власт на местните командири и повече от всякога се насочва към подготовката и подстрекаването на атаки извън зоните на конфликт. Като пример той цитира атаките, извършени в Белгия, Франция, Великобритания, Швеция, Русия, Турция и Германия. Обемът на посланията на групата в социалните мрежи намаля през последните 16 месеца, но заплахата продължава да съществува, тъй като привържениците на ИД извън Сирия и Ирак приемат и разпространяват тази пропаганда, отбеляза Фелтман. От 16 месеца са намалели също общият брой на бойците на ИД, както и приходите на джихадистката групировка. Но ИД може да разчита на десетки милиони долара месечно, идващи от продажбата на петрол, изнудване, отвличания срещу откуп, трафик на антични предмети и експлоатиране на полезни изкопаеми на териториите, които контролира, като фосфата.

Междувременно иракската армия започна настъпление срещу старата част на Мосул, която е под контрола на "Ислямска държава". Историческият район е последният под контрола на джихадистите в Мосул, който бе център на операциите им в Ирак. Кампанията на иракските войски, подкрепени от САЩ, за отвоюване на града навлезе в деветия си месец, отбелязва Ройтерс.

Точно след полунощ в неделя започнаха въздушни удари, а на разсъмване и сухопътни операции срещу части от стария град, уточни офицер от щаба на иракските сили, цитиран от Франс прес.

Според иракската армия повечето джихадисти в Мосул са струпани именно в Стария град. Разположен на западния бряг на р. Тигър, която разделя Мосул на две, този район представлява гъстонаселен лабиринт от малки улички, през който е трудно да минат танкове, а използването на тежки оръжия може да застраши мирното население.

По данни на ООН в зоната са блокирани близо 100 000 цивилни граждани, напомня АФП. Според Лайза Гранди от хуманитарните служби към световната организация цивилните са към 150 000, нямат достатъчно храна и не разполагат с чиста вода, посочва АП.

Целта е главно тези хора да бъдат използвани като жив щит, заяви в петък представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Бруно Гедо на пресконференция в Женева.

В рамките на тази тактика, за да задържат цивилните в зоната, снайперисти от ИД стрелят по семейства, които се опитват да избягат пеш или да прекосят с лодка р. Тигър, отбеляза той.

Иракската държавна телевизия показа стълбове от черен дим над стария град на фона на звуци от стрелба. В района се разпространяват позиви, приканващи цивилните жители да напуснат през пет "безопасни коридора".

Генерал-лейтенант Абдул Гани Асади, командващ иракските специални сили, заяви, че очаква от екстремистите "ожесточена и упорита" съпротива.

Отвоюването на Мосул на практика би ликвидирало иракската половина от "халифата", провъзгласен преди три години в територии от Ирак и Сирия от водача на ИД Абу Бакр ал Багдади, говорил в историческа джамия в Стария град, посочва Ройтерс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване