06/19/17 18:55
(http://www.klassa.bg/)

След свален самолет: Русия прекратява сътрудничеството с Пентагона

 Руските военни вече ще съпровождат като въздушни цели в Сирия всички летателни обекти на международната коалиция, включително самолети и безпилотни апарати, които са засечени западно от река Ефрат.

Това съобщиха днес от Министерството на отбраната в Москва, след като бе свален сирийски бомбардировач.

Машината Су-22 бе прихваната и поразена от американски изтребител F-18 Super Hornet. Самолетът на сирийската армия е бомбардирал в близост до позиции на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили на около 40 км. от град Ракка - т. нар. столица на терористичната групировка „Ислямска държава”, съобщиха по-рано днес от Пентагона.

Командването на сирийските въоръжени сили определи свалянето на бомбардировача като „яростната атака” и „опит да се подкопаят усилията на армията като единствената ефективна сила, способна със съюзниците си... да се бори с тероризма” и то в момент, когато „постига ясен напредък във войната с терористичната група „Даеш”.

Така, за първи път от началото на конфликта в Сирия, ръководената от САЩ коалиция сваля самолет на армията на Башар Асад.

„В районите на изпълнение на бойни задачи на руската авиация в небето над Сирия всеки въздушен обект, включително самолети и безпилотни апарати на международната коалиция, засечени западно от река Ефрат, ще бъдат обект на съпровождане от страна на руските наземни и летателни средства за отбрана в качество им на въздушни цели“, гласи предупреждението на Москва.

„От 19 юни Министерството на отбраната на Руската федерация прекратява сътрудничеството с американската страна в рамките на Меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите в хода на операции в Сирия“, посочват от руското военно ведомство.

 

 

 

 

Москва настоява за „щателно разследване от американското командване и предоставяне на резултатите и предприетите мерки“ спрямо виновните за свалянето на сирийския самолет.

Междувременно Иран започна в неделя ракетни удари в Сирия, в съседната на Ракка провинция Дейр ез-Зор в отговор на атентатите, извършени миналата седмица срещу парламента в Техеран и мавзолея на Хомейни, при които загинаха 18 души.

Командващият на въздушните сили на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, генерал Амирали Хаджизаде заяви, че „нашият враг трябва да знае, че Техеран не е Лондон и Париж” и „ще плати скъпо”.

Източник: Интерфакс, AP, Reuters     Редактор: Николай Киров

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване