06/20/17 05:48
(http://www.clubz.bg/)

Валери Симеонов: Спираме алкохолния туризъм в Слънчев бряг

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

Посетителите на Слънчев бряг са нарастнали с 80% за послените 12 години, а приходите - с 0%, защото и държавата, и повечето туроператори нищо не печелят от алкохолния туризъм. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на бТВ тази сутрин.

"Това са силно опиянени млдежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека, със съдействието на Слънчев бряг АД. За 100 човека взима 50 лв, за 200 човека - 75 лв. От това държавата нищо не печели. Това е съсипване на реда в курорта без пари. Коленичене пред всяко желание", обясни той проблема с големите групи, организирани от някои туроператори.

По негови думи проблемът е в липсата на контрол.

"Ако един туроператор развежда пияни тълпи, то десет други страдат от това. Дават им много нискокачествен алкохол, предлага се без бутилки, те ходят с кофички. От това страдат законните зведения, които са се борили за 3, 4, 5 звезди, а всички долнопробни заведения, които са на пясъка, нямат право да бъдат там, но се водят преместваем обект", разкри той схемата.

И показа снимки на големи подобни обекти, които според него не са преместваеми по никакъв начин. Водещият Антон Хекимян посочи, че една от конструкциите на снимките е на дървени колове, което вероятно означава, че може да се премести лесно, Симеонов обаче го отряза.

"Това не са дискотеки, това са Содом и Гомор. Това съсипва туризма, тишината, реда. Това кара всички хора над 18 години да се приберат и да се заключат след полунощ", обобщи той. "Алкохолният туризъм се спира, тези така наречени бар кроулове също, имаме разговори с окръжна полиция и ръководството на АД-то. Има нарушаване на обществения ред, в договорите на туроператорите има такава клауза, от която едностранно АД-то ще прекрати договорите, и съм сигурен, че ще го направи, в качеството си на вицепремиер отговарящ за туризма ще го гарантирам да стане."

И добави, че със съдействието на "10 министерства и агенции" е организирана специална група за контрол, която целенасочено да проверява заведенията - за пожарна, здравна безопасност, и всякакви други изисквания.

"Има 1000 начина за проверка, и 1000 начина да затвориш едно заведение", заяви той.

Симеонов коментира отново и критиките от БСП и АБВ към оградата по границата, която според тях има дупки и врати, за които местни хора имат ключ.

Той заяви, че експертен оглед е направен с хеликоптер, и той лично е дарил 14 хил. лева, за да покрие разходите на Министерство на отбраната.

"Извършва се организирана кампания за оклеветяване на нещо, с което България може да се гордее. Има оръжия, които могат да върнат тълпа и от 200 000 души. Не оръжия. Само с два джипа разположени, с определени антени в тази посока. Въпросът на защита на суверенната територия е въпрос на живот и смърт", заяви той.

Но отказа да уточни за какви устройства говори. Има подобни звукови оръжия, но те по никакъв начин не могат да са толкова ефективни срещу 10 000 души, камо ли повече.

Вицепремиерът коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, който заяви, че в Турция се е извинявал заради начина, по който преди месеци Симеонов дърпаше възрастна жена при блокадата на границата от "Обединени патриоти".

"Не ме вкарвайте в такива въпроси. Аз от г-н Борисов не съм искал да ме извинява. Нас не трябва да ни касаят глобалните отношения чак толкова между Европа и Турция, за да си осигурим едно правило за реадмисия на мигранти", заяви той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване