06/20/17 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Изказване на шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов възроди скандала около произхода на кирилицата

 Изказване на шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов възроди скандала около произхода на кирилицата. В телевизионно интервю Карпов заяви, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия и добави, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена. Изказването на руският шахматист и депутат стана причина за това премиерът Бойко Борисов да отмени предвидената си среща с Карпов, който е на посещение у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. 
Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира думите на руския шахматист. По думите му добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи. Главният прокурор отрече двамата да са обсъждали въпроса днес. "Ако трябва да го кажа по друг начин шах-матът е шах-мат. Добрите отношения, добрите чувства на руския към български, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята - че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена", каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Агенция "Фокус" припомня: На 24 май руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която е дошла в страната „от македонската земя“. Путин каза това в рамките на срещата си с македонския му колега Георги Иванов в Москва. Изказването на руския президент предизвика вълна от остри реакции у нас. Тогава премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и постави пред него въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост. Министър-председателят обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани и напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. Борисов изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация и напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България през 2012 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване