06/20/17 06:56
(http://www.clubz.bg/)

Лозан Панов: Саморазвиване на болтове в движение е малко странно

ПОЛИТИКА лозан панов(3)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва от услугите на НСО и вече ще се придвижва с коли на съда. Той обяви това тази сутрин на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като вчера прокуратурата обяви, че няма да образува досъдебно производство за инцидента, при който липсваха винтове от служебната му кола.

Панов коментира липсата на данни за умишлено повреждане на Мерцедеса S-класа - единствения извод, до който прокуратурата е стигнала:

"За мен важният извод е, че транспортът, който би трябвало да е специализиран, професионален, не дава тези гаранции с оглед самото заключение на прокурорите. Саморазвиване на болт при пътувне при много завои, позволете да кажа, е малко странно като извод", каза съдията.

Става въпрос за негово пътуване на 1 юни до Берковица, като е минато през Петроханския проход, който наистина има завои, но заключението звучи... нелепо.

Панов каза, че дори би приел подобно нещо, ако гумите са сменяни наскоро – но в случая става въпрос за 1 юни, когато колата преди повече от 2 месеца е била за смяна на летни гуми.

Той обяви, че не се съмнява в шофьора. Затова пък обърна внимание, че е сезирал НСО още същия ден – 1 юни, написал е и писмен сигнал на следващия ден, но до днес няма отговор.

Така че от днес той ще се вози или с някоя от трите тойоти на съда - две са скромните "Аурис" и една е "Авенсис, или с "Пежо 406", или джип "Чероки", който пък е още от времето на Иван Григоров.

Панов изрази видимо задоволство от избора на съдиите за бъдещата професионална квота във ВСС. Той каза, че 87 % активност е голямо доказателство, че магистратите се вълнуват и са за нормализиране в новия ВСС.

"За мен това е най-положитеният знак, който може да се даде към обществото - а именно, че магистратите съдии не са безразлични към съдбата на съдебната система. Съдиите се довериха - според мен - на съвестта си. Довериха се на това да имат ВСС, в който да побеждават аргуменитите, изобщо - коректният диалог."

Той обаче отново напомни, че е за намаляване на парламентарната квота във ВСС (по повод това, че от вчера има предложен прокурор от Волен Сидеров, който да влезе в всъдийска колегия, б.р.).

Панов допълин, че именно това е съдебната реформа, която не се е случила през декември 2015 г. Той даде пример, че дори "тримата големи" се избират от пленума на ВСС, в който има всичко на всичко едва 6 съдии, избрани от колегите си съдии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване