06/20/17 12:56
(http://www.clubz.bg/)

Мария Габриел: Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект (НА ЖИВО)

Мария Габриел Снимка БГНЕС

"Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект. Технологиите променят живота ни, променят начина, по който учим, пътуваме, работим, но пътят напред е само един. Той мина през общата ни работа."

Това заяви днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел по време на встъпителното си изказване пред три комисии от ЕК. В 16 ч българско време днес започна процедурата по публичното й изслушване, която ще продължи цели 3 часа - до 19 ч.

В началото на изказването си настоящата евродепутатка благодари на българското правилество за оказаното доверие, както и на колегите си в Европарламента.

"За мен е чест да бъда пред вас като кандидат за комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество. Надявам се днес да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар за една конкурентна и приобщаваща Европа, за реални ползи за европейските граждани, за общи обединяващи каузи. Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията „Юнкер“, да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес", заяви тя.

Габриел заяви, че планира в краткия 2-годишен мандат да наблегне на един основен приоритет - пълното прилагане на започналите преди това политики. Но заяви готовност да предложи и нови. Сред ключовите политики в цифровизацията тя посочи проектите за по-бърза широколентова връзка, промените по отношение на авторските права и аудиовизуалните и медийни услуги в Съюза, стандартите за киберсигурност, и достъпа и свободния, но и безопасен обмен на данни в ЕС.

Тя бе номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Габриел ще бъде разпитвана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Предаването гледайте на живо тук. Можете да изберете превод на български или всеки друг език на ЕС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване