06/21/17 06:16
(http://www.klassa.bg/)

ЕК отново ще разгледа въвеждането на забрана на хербицидите с глифозат

 Европейската комисия отново ще разгледа възможността да предложи законодателна забрана за употреба на глифозат, съобщава DPA, цитирана от „Агрозона”.

Процедурата трябва да започне в идните 3 месеца, след като гражданска инициатива събра милион подписа в полза на забрана. Активистите ще искат от Европейската комисия да направи законодателно предложение, но не е задължително институцията да го стори. Засега тя само ще разгледа инициативата

От края на февруари 2017 г. досега инициаторите за забрана са събрали повече от милион гласа в 7 от 28-те страни-членки на ЕС. В инициативата са участвали организации от 13 държави. Най-много подписи са дошли от Германия.

Още тази година ЕС трябва да реши дали ще позволи употребата на глифозат, който според някои изследвания причинява рак и нарушава репродуктивните функции на хората.

Химическите препарати на базата на глифозата са неселективни системни тотални листни хербициди за борба срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели по земеделските култури.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване