06/22/17 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Лондон иска регистрация на европейците преди Брекзит

 Британското правителство предлага да бъде въведена регистрация за живеещите във Великобритания около 3 милиона граждани на ЕС като първа стъпка към уреждане на правния им статут след Брекзит, разкри в."Гардиън". Очаква се правителството да предложи на европейските граждани да "заявят интерес" и да получат документи за правото да живеят и работят във Великобритания и след 2019 г., когато се очаква тя да напусне общността. Събраната информация ще помогне за установяване на числеността на хората, които ще кандидатстват за пребиваване, след като Великобритания излезе от ЕС, така че да предотврати лавина от молби в деня на Брекзит. Очаква се процедурата за регистрация да е в специална нова схема, създадена за гражданите от Евросъюза, които вече живеят на британска земя. Тя няма да е в сегашната процедура за разрешително за постоянно пребиваване, изискваща от кандидатите голям брой документи, с които да докажат, че имат право да останат в страната. Засега няма законово задължение гражданите на ЕС да кандидатстват за карти за пребиваване, но мнозина панически се втурнаха да си осигурят документа, смятайки, че това е единственият начин да докажат статута си след Брекзит, припомня "Гардиън".

Британският премиер Тереза Мей обеща да осъществи "гладко и организирано" излизане на страната от ЕС, вслушвайки се в мнението на всички заинтересовани страни. Това стана ясно от електронно писмо, изпратено от нея до представителите на политическите партии в страната, малко преди вчерашното слово на кралица Елизабет Втора пред парламента. Тя заяви, че приоритетът за правителството на Мей е възможно най-широк консенсус по условията на излизането от ЕС. Кралицата заяви, че кабинетът ще въведе Закон за преобразуване на законодателството на ЕС в британско и ще прилага нови политики в имиграцията, международните санкции, ядрената сигурност, земеделието и риболова. По отношение на имиграцията кралицата отбеляза, че правителството ще продължи да подкрепя свободното движение, но ще бъде приложена нова "справедлива и устойчива" система. "Моето правителство ще се стреми към поддържане на дълбоко и специално партньорство с европейските съюзници и установяване на нови търговски отношения със света", поясни кралицата и добави, че нови законопроекти в областта на търговията и митническите работи ще бъдат приети с цел независима търговска политика. Тя спомена и специален Закон за отмяна на законите на ЕС и превръщането им в британски, което е част от излизането на страната от съюза. Кралицата подчерта, че кабинетът ще увеличи минималната надница на национално ниво. Тя разкри още, че ще бъде сформирана нова комисия за борба с екстремизма.

Кралица Елизабет Втора отбеляза, че кабинетът ще инвестира във въоръжените сили и ще изпълни ангажимента си към НАТО за отделяне на най-малко 2% от БВП за отбрана. Моето правителство ще подсигури водещата роля на Великобритания в света и след Брекзит, каза тя и добави, че Лондон ще продължи да се бори с тероризма и ще изпълни споразумението от Париж за климата. Приоритет ще бъде изграждането на по-обединена страна, укрепване на социалните, икономическите и културни връзки между Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, заключи монархът.

По-рано стана ясно, че съпругът на британската кралица - 96-годишният принц Филип, е приет в болница вчера и няма да присъства на официалното откриване на новия парламент, но остава "в добро разположение на духа". "Единбургският херцог е приет в болница "Крал Едуард Седми" в Лондон като превантивна мярка за лечение на инфекция от старо заболяване", уточни говорителят. Принц Филип е страдал от сърдечни заболявания в миналото.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Британската кралица Елизабет Втора бе придружена от сина си принц Чарлз за речта й в парламента в Лондон, след като нейният съпруг принц Филип бе приет в болница. Шапката и в цветовете на знамето на ЕС се превърна в основна новина за британските медии. "Дипломацията на шапката" бе изтълкувана като знак, че кралицата съжалява, че Великобритания напуска ЕС.


segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване