06/25/17 11:21
(http://www.klassa.bg/)

Глемпингът – съкровище за любителите на къмпинга и лукса

 

Типи, юрта и къща на дърво ни приютяват по време на екскурзията ни сред природата

Какво е чувството да се въргаляш в чаршафите до обед, докато чуваш как морските вълни се разбиват на сантиметри от теб на плажа? Отговор на този въпрос можете да намерите благодарение на най-новата мания сред пътешествениците по света и у нас – глемпинга (glamping – glamour & camping – б.а.). Както подсказва етимологията на думата, модерното приключение представлява луксозен къмпинг. Екстри и природа в едно – неочаквано добра комбинация!

 

 

Какво трябва да знаем

Глемпингът своеобразно пренася хотелската стая, в която бихме отседнали на някоя екскурзия, сред дивата природа. Добре познатата палатка на любителите на къмпинга е заместена от типи, юрта, къща на дърво и др. Тяхната цел е, освен да ни пазят от дъжда и жаркото слънце, да намалят до минимум контакта ни с неприятни насекоми и влечуги, да помещават в себе си удобен матрак, върху който сънят ни да не бъде нарушаван от остро камъче в тревата под нас, и ако сме късметлии – да предлагат душ и електричество. Въпреки това всеки, който потегля на глемпинг, трябва да е подготвен за всякакви условия – не забравяйте да си вземете дъждобран, топли дрехи, подходящи обувки, фенер и т.н.

 

Историческа справка

Терминът се появява за първи път през 2005 г. във Великобритания. Реално обаче глемпингът се практикува от доста по-рано. Още през 16-и век третият граф на Атолл – Джон Стюарт, спретва подобно преживяване в шотландските планини за крал Джеймс V и майка му. Определяният като най-екстравагантен глемпинг също датира от 16-и век. През 1520 г. в днешна Северна Франция на луксозен къмпинг се отдават английският крал Хенри VIII и френският крал Франсис I. Събирането им сред природата траело 18 дни и целта му била да подобри приятелската връзка между двамата управници след сключването на мирния им договор шест години по-рано. Монарсите се срещат отново, когато Франсис I асистира на английския крал в желанието му да убеди папа Клемент VII да обяви за невалиден брака му с първата му съпруга Катрин.

 

Къде да отидем

Десетки планински и крайбрежни дестинации предлагат все повече и все по-луксозни условия за глемпинг тази година. За да разберете коя от тях е най-удачна за вас и дружината, с която ще предприемете пътуването, трябва да се постараете да проучите добре не само метеорологичното време на въпросното място, но и какви по-точно екстри предлага то. Така ще можете да стегнете багажа си наистина само с най-необходимото. Ако сте фен на къмпинга, но искате да опитате нещо ново, имайте предвид, че глемпингът е сравнително по-скъпо начинание. „Монитор” направи бърз преглед на най-оборотните и интересни локации за луксозния къмпинг тази година.

 

 

Бреговете на Кармен, Мексико

Огромно легло, електричество, хладилник и дори климатик са сред екстрите, които ви очакват по бреговете на плажа Кармен в Мексико. Глепминг пунктът разполага с три бунгала само на няколко крачки разстояние от приказните води на Карибско море. Малката къщурка с декориран със слама покрив е особено подходяща за хората, които в противен случай биха заложили на петзвезден хотел, вместо на палатка в близост до курорта. Импровизирана веранда посреща новите обитатели на всяко бунгало с масичка и няколко стола, а за да се насладите максимално на приключението си на екзотичната дестинация, ще разполагате и с хамак. Вътре пък удобствата са поместени в рамките само на една стая и баня с тоалетна. Удобното легло е разположено срещу огромен прозорец, позволяващ ви да се любувате на гледката, и то на прохладно място и върху мека възглавница.

В самия кампус около бунгалата пък ще намерите още басейн, специална стая, посветена на телевизията, и какво ли още не. Предлаганите глемпинги в този лагер се водят all inclusive и в цената (418 евро на нощувка – б.а.) са включени още закуска и обяд или вечеря по ваш избор. Ако желаете да отпътувате заедно със семейството, но се притеснявате, че имате малко дете, тук ще се почувствате в рая. В екипа на лагера има детегледачки, а вместо да носите креватчето на юнака си от вкъщи, можете да поискате такова да бъде внесено в бунгалото ви. Сред основните атракции на курорта са гмуркането, карането на джет-ски, плуване с делфини, организирани турове в джунглата и т.н.

 

 

Дубровник, Хърватия

Малка уютна къщурка, кацнала в короната на огромно дърво (на седем метра от земята – б.а.) ще ви посрещне в атракционния парк, намиращ се в близост до Перлата на Адриатика - Дубровник. В миналото градът е бил сред важните центрове на развитие на сърбохърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени. Днес околностите му посрещат феновете на глемпинга, и то с условия, на които трудно бихме могли да устоим. Къщичката на дървото може да посрещне едновременно 6-има любители на горската красота. Дестинацията е точното място за вас и ако не си представяте почивката без присъствието на домашния си любимец. Помещението е разделено на два етажа, горният от които служи като спалня. Едно голямо легло и няколко единични ви очакват там. Долният етаж пък е своеобразна трапезария. Освен маса и две пейки около нея в стаята се помещава и кухненски кът с всички необходими за целта уреди. Къщата разполага и с баня и тоалетна, като сред екстрите е огромната душ кабина. Верандата също е предвидена за разговори от сутрин до вечер, като на нея са поместени още няколко стола и маса. Наемането на уютната къщурка ще ви струва 133 евро на вечер, а сред безбройните дейности, на които можете да се насладите в атракционния парк, са каране на ATV, масаж, риболов, колоездене, бадминтон, баскетбол, катерене, плаване в Адриатическо море и много други.

 

 

Каламата, Гърция

Сравнително по-евтин ще ви излезе глемпингът в съседна Гърция. Сред най-популярните предложения за иновативния къмпинг ни предлагат околностите на града Каламата, където хотелът се преобразява в модерна юрта. Само срещу 52 евро за нощувка в нея ще можете да се нарадвате на телевизор, просторно легло, баня, тоалетна и дори wi-fi. И тук домашните ви любимци са добре дошли, но пък за сметка на това юртата дава покрив единствено на навършилите 18 години ентусиасти. Капацитетът на всяка от двете юрти в този регион е от по 4-ма човека. Глемпингът е разположен на огромни площи, засадени с маслинови дървета, и се намира на няма и едночасова разходка от Средиземно море. За тези от вас, които все пак не могат да издържат и два дни без досег до цивилизацията, Каламата е само на 15 км от кампуса. Там представителките на нежния пол могат да се отдадат на шопинг, а градът предлага и немалко предложения, ако решите да организирате романтична вечеря с половинката си. В кампуса също има немалко занимания, с които можете да уплътните свободното си време. Сред тях са катерене, каране на джет-ски, парапланеризъм, дегустация на вино, езда и др.

 

Eвора, Португалия

Изградени изцяло от екопродукти, сред които грива на кон, юрти в покрайнините на град Евора, Португалия, също внасят известна доза лукс в глемпинг приключението ни. В отделеното за новата мания в пътуването място са изградени четири съоръжения за престой, всяко от които разполага с фурна, хладилник, баня, тоалетна, а електричеството идва благодарение на поставените слънчеви панели. Ще намерите и други удобства като мек матрак, огледало и т.н., а за екзотичното ви преживяване ще се погрижи целият интериор на юртите, в който ще забележите дори елементи от родния ни фолклор. По предназначение всяко помещение побира двама възрастни и две деца, за чието забавление впрочем са поставени дори люлеещи се кончета. Юртата е оборудвана и с няколко бордови игри, които забавляват гостите дори когато навън вали.

В слънчевите дни можете да се радвате на биобасейна, разположен в кампуса около юртите, както и да посетите специално изградената сауна. Нощувката тук струва 75 евро, а сред останалите дейности, които можете да извършвате на терен, са катерене, йога и дори летене с въздушен балон. Евора се намира само на час разстояние от кампуса. Не пропускайте да посетите някои от църквите и параклисите в града като „Св. Франциск” и „Кармил”, а особен интерес предизвиква и местният музей.

 

 

Ратдръм, Ирландия

В ирландската област Ратдръм пък за спокойствието и уюта ви ще се грижат 2 каравани. Кампусът посреща първите си гости още в края на април, а важна подробност е, че последните „домакини” на подвижните къщи стягат багажа си обратно към дома на 30 септември. И тук ще намерите така жадуваните по време на къмпинг „екстри” като кухненски кът, топла течаща вода и удобно легло. А чувството, подтикнало ви поначало да се влюбите в пътуването без предварителна резервация в хотел, можете да погъделичкате и с лагерен огън насред поляната. Около вас несъмнено ще преминават животни, тъй като кампусът е позициониран във ферма, и макар да сте на глемпинг, със сигурност нищо няма да ви липсва от неговия предшественик в пътуването. Наблизо тече река Ейвънмор, така че вземете си и въдиците – риболовът тук е сред основните атракции за посетителите. Можете също да поиграете на голф, да яздите коне, дори да сърфирате и да отскочите до града, за да се насладите на нощния му живот. Нощувката тук ще ви коства 94 евро, а в една каравана могат да спят общо 4-ма човека, разделени на две големи легла.

 

 

Созопол, България

Само на няколко крачки от къмпинг „Градина”, намиращ се близо до Созопол, съвсем наскоро бе открит и първият глемпинг пункт у нас - „Гора”. Той разполага с десет модернизирани палатки, които са достатъчно големи, за да можете спокойно да играете на гоненица в тях. Въпреки това обаче са все още постно обзаведени. В тях ще намерите единствено широко легло, масичка и няколко столчета. Санитарен възел и течаща вода също има – банята и тоалетните са разположени встрани от палатките.

Сред основните плюсове на първия глемпинг център у нас несъмнено е близостта му до морето, което ви приканва да се гмурнете в него, буквално на броени метри от вас. В същото време и цивилизацията ви чака недалеч. Ако искате да напазарувате, да изведете половинката на ресторант или да купонясвате с компания в някой бар, то Созопол е само на около 4 км от глемпинга.

Макар че „отвори” за посетители едва миналата седмица, „Гора” вече се радва на солиден интерес. Цената на нощувка в двойна палатка е 60 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване