06/27/17 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Добрите времена за британските строителни компании свършиха

 Акциите на британските строителни компании може и да прекратят резките ръстове заради забавянето на икономиката и на увеличението на цените, пише Bloomberg.

FTSE 350 Household Goods and Home Construction Sector Index отчита ръст от 16% през тази година и около 9%, откакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз (ЕС) преди една година.

Темповете вероятно ще се забавят през второто полугодие и след това заради различни опасения – например за вътрешната политика и разходите за строителство, допълва информационната агенция.

„Най-доброто време от годината определено е вече зад нас“, коментира Колин Шеридан, анализатор от Davy Research. „Секторът вероятно ще се справя относително добре през следващите месеци на фона на някои позитивни новини от бизнеса, но има и някои рискове, които стават все по-осезаеми“, допълва той.

Акциите на строителните компании отчитат известно отдръпване през юни, което е и първият спад на ресорния индекс от ноември 2016 г. насам. Настроенията сред строителния бизнес през последните 12 месеца се подкрепят от ръста при завършените жилища и увеличението на приходите на някои от компаниите, сред които Redrow Plc, Taylor Wimpey Plc и Persimmon Plc. Това доведе и до спекулации, че опасенията за сериозно забавяне на пазара са преувеличени.

 

Година след вота за Brexit обаче натискът върху британската икономика се засилва. Инфлацията отчита най-силния си темп на растеж от повече от три години, което притиска потребителските разходи, а цените на жилищата отчитат най-слабото си годишно увеличение от четири години насам.

Анализатори смятат, че строителният сектор няма да може да продължи да расте при тези икономически условия. Досега цените нарастваха без особена причина извън недостатъчното предлагане и ситуацията на жилищния пазар вече е далеч от нормалното. Тенденцията не е устойчива и не може да продължава.

Допълнителен натиск създава и недостигът на работна ръка за строителния сектор и ръстът на разходите за строителство. Това притиска маржовете на строителните компании и те отстъпват от постигнатите нива, което се очертава да е дългосрочна тенденция. Някои от най-големите строителни компании предупредиха нееднократно, че напускането на ЕС допълнително ще увеличи разходите за строителство.

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване