06/28/17 11:48
(http://offnews.bg)

Депутати наддаваха от 300 до 500 лв. за минимална пенсия. В крайна сметка ще е 180 лв.

За втори път депутатите приеха абсолютно единодушно минималната пенсия от 1 юли да стане 180 лева, а от 1 октомври - 200 лева. Това стана с гласуване на промени в Закона за бюджета за държавно обществено осигуряване, който парламентът днес гледа на второ четене.

На първо четене на закона депутатите пак гласуваха единодушно след дълъг спор. И днес те не пропуснаха да поспорят. Първо БСП започна да се гаври с управляващите и по-точно с Патриотите, чието предизборно обещание беше пенсията да стане 300 лева. "Предлагаме от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лева. Помагаме ви да изпълните обещанията си”, каза Георги Гьоков от БСП.

По-изненадващото предложение дойде от ДПС, депутатът Рамадан Аталай направи предложение минималната пенсия да стане 500 лева. И двете предложения бяха гласувани и отхвърлени.

Отхвърлено беше и предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии спрямо средния осигурителен доход за 2013 г.

След това беше гласувано и реалното предложение на ГЕРБ пенсията от 1 юли да стане 180 лева, а от 1 октомври - 200 лева. То беше очаквано прието - с 202 гласа „за” единодушно.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, която получават 500 хиляди български пенсионери.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване