06/28/17 12:31
(http://offnews.bg)

НАТО: Кибератаките могат да задействат член 5 от Вашингтонския договор

Кибератаките могат да задействат члeн 5 от Вашингтонския договор, предаде БТА. 

Става въпрос за основополагащия текст от договора, която гласи:

Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.

Вчера кибератаките бяха гореща тема и в британския парламент. Британският военен министър коментира, че страната му може да предприеме военни удари в отговор на хакерски атаки. Той бе цитиран да казва, че Обединеното кралство има готовност да действа по въздух, суша, море или в киберпространството., вкл. да проведе собствено офанзивно кибернападение. Коментарът му дойде след злоумишлена атака на компютрите в британския парламент в петък.

Последния вирус, който вече порази компютри в Европа и САЩ, е нарече Petya. Той криптира файловете и изисква откуп в биткоини, за да отключи информацията в тях.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване