06/28/17 12:04
(http://www.klassa.bg/)

ПЕЕВСКИ ПРЕВЗЕМА БНТ ЧРЕЗ КОШЛУКОВ

 Както вече свикнахме, медиите се плъзгат по повърхността на скандала с  Бетина Жотева и не задават най-очевидните въпроси. Защо управляващите така упорито избягват да осъдят поведението на самозабравилата се Бетина? Защо новият президент да не определи своите представители в СЕМ? Защо Кошлуков реши да се кандидатира за шеф на БНТ? Защо бе удължен срока за провеждане на конкурса за БНТ и това съвпадна с отсъствието на Кошлуков от страната? Кого представлява неговата противоречива  личност? Кой стои зад него?

Има един прост отговор на всички тези въпроси – чрез Кошлуков Пеевски разширява своята медийна империя и с обществената телевизия БНТ, като същевременно се домогва и до частните национални телевизии. Тези журналисти, които зададоха въпроса „Кой“ вече служат на модела „Кой“.

За да се разбере как студентският лидер от зората на прехода Емил Кошлуков стигна до падението да бъде пионка на ненавиждания Пеевски, трябва да се  припомнят някои двойствени факти  от живота му.

Емил завършва средното си образование в английската гимназия в Пловдив. Той е приет  в недостъпната гимназия  за  „простосмъртните“ деца, независимо, че баща му е съден от Народния съд, защото е участвал в залавянето на партизанина Грозев.

Като войник през 1985 г. о осъден на 6 години лишаване от свобода за предизвикване на бунт. В затвора той лежи заедно с Ахмед Доган, което ги свързва с трайно и прикривано приятелство за цял живот. В края на 1988 г. е освободен предсрочно. По-късно мнозина си обясняваха с престоя в затвора влечението на Емил към микс-клубовете като „Спартакус“ в компанията на Камен Воденичаров и други „меки китки“.

През 1989 г. е приет за редовен студент в Софийския университет, специалност английска филология. На 14.11.1989 г. по негова инициатива е създадено независимото студентско дружество. На 14 декември 1989 г. ръководи студентите при обсадата на народното събрание. Когато обстановката започва да  вещае проливане на кръв, двамата с Желю Желев призовават „подскачащите“ да се разотидат.

При пожара на Партийния дом /26 август 1990 г./ е обвинен, че е участвал в подпалването. Отнет му е международния паспорт. Забранено му е да напуска страната. Преминава нелегално границата  и след два дни се озовава в САЩ, където завършва политология. След завръщането си в България оглавява благотворителна организация, свързана с Международната ортодоксална банка. Попечител  на инициативата е генерал Любен Гоцев. Много бързо самарянската дейност се пренасочва към политиката.

През 2001 г. става депутат от НДСВ. Учредява партия „Новото време“. На път са да съборят правителството на царя, но в последния момент се намесва дискретно Доган и кризата се отменя, а Мирослав Севлиевски става министър за три  месеца, които се оказват достатъчни „да се оправи“. Това се оказва критичният момент, когато Емил разбира, че политическите авантюри не му помагат да се оправи и той.

Тогава избира телевизията. Започва с предаването „Таралеж“ в Евроком. По-късно заема важни постове в ТВ 7 и  като водещ, и като продуцент. Става част от кръга на Цветан Василев и Пеевски  през периода, когато двамата „работят заедно“. Близък е и до главния „котарак“ Александър  Сталийски, с когото делят неясна собственост в „Ноу фрейм  медия“. Когато тандемът Василев-Пеевски се разпада, Кошлуков се ориентира към Канал 3, където се разпорежда майката на Пеевски.

По време на кампанията за последните парламентарни избори Кошлуков изоставя либералните си позиции и активно агитира за каузата на Бойко Борисов. Тази  му дейност очевидно е базата, за да приеме ГЕРБ кандидатурата му  за шеф на БНТ, предложена от Пеевски.

Такава е накратко историята на студентския лидер, стигнал  до  „върха“ на  своята бизнес кариера. И тогава стожерът на демокрацията БНТ ще стане част от модела „Кой“. Ще го допуснем ли? 


Източник: Стамен Пейчев


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване