06/28/17 08:35
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на правната комисия в НС скастри грантаджиите в тоги

 

Кадровиците на Темида подхващат Панов заради участието му в предизборен митинг

С рязък коментар спрямо опитите на грантаджиите в тоги в лицето на Съюза на съдиите в България да се месят в избора на членовете на новия ВСС от парламентарната квота излезе шефът на правната комисия към парламента Данаил Кирилов.

Поводът за изказването му бе писмото от Съюза отпреди няколко дни, в което ортаците на шефа на ВКС Лозан Панов и проваления правосъден министър и сламен лидер на олигархичната партия „Да(й), България“ Христо Иванов поискаха от депутатите да кажат как са си номинирали кандидатите и се ожалиха, че мнението им не било искано предварително за предложените кандидатури.

Нека не се правят опити отсега да бъде „заразен“ изборът на Народното събрание, призова пред bTV Кирилов, като припомни, че по закон членовете на ВСС от квотата на НС ще бъдат избрани с квалифицирано мнозинство от две трети – т.е. с поне 160 гласа. Кирилов посочи също, че парламентарните групи са излъчили кандидатите си по най-високите критерии за прозрачност, установени в закона, и подчерта: „С любопитство гледах състезанието в професионалната квота, но никой от политиците не посмя да се намеси. Ние ценим всички професионални организации в съдебната система, нека не остава съмнение, че някой сега се опитва да се намеси в нашия избор. Не квалифицираме начина, по който се представяха кандидатите на професионалната квота, не сме искали списъци. Колко публично беше онова състезание в професионалната квота – аз също имам съмнения за състезанието там. Като са разделени, моля да не се мешат”. Кирилов посочи, че с Българския институт за правни инициативи обсъждат предварително изслушване на кандидатите. „Опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа „капризи”, по отношение на публичността”, заяви още той.

Междувременно стана ясно, че пленумът на ВСС ще разгледа тази седмица сигнал срещу шефа на ВКС Лозан Панов, заради нерегламентирано участие в политически митинг. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на магистратите в четвъртък. В края на май Панов, който обслужва интересите на олигархията, бе хванат да протестира пред президентството срещу решението католическият свещеник отец Паоло да бъде отзован от България в пълно нарушение на конституцията. Събитието на всичкото отгоре се оказа не обикновена гражданска инициатива, а припозната от двете формации на олигархията „Нова Република“ и „Да(й), България“. Сигналът е внесен от Блиц, като веднага взриви медиите от фабриката за фалшиви новини на кръжеца „Агнешки главички“. Издания от машината за клевети веднага се хвърлиха да бранят Панов, пробвайки се да го изкарат жертва на заговор. В акция със същата цел се хвърли и грантаджийското НПО „Правосъдие за всеки“, което обяви, че организира гражданско бдение пред ВСС в четвъртък сутринта. За да мотивират повече протестъри, от организацията уточняват, че „имало вероятност това да е опит за отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов“ и заплашват, че „това събитие е само подготовка за конкретни действия“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване