06/29/17 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Жандармерия варди махалата в Асеновград

 Жандармерия от Пловдив заварди всички входове на ромската махала в Асеновград, за да не могат протестиращи да пробият и влязат да се саморазправят с местните роми. Причина за недоволството на хората бяха нападнати в понеделник вечерта деца от Спортен клуб „Асеновец”, които по-рано през деня тренирали гребане на язовир „40-те извора”. Малките гребци, които са от 5 и 6 клас, първо били нападнати с камъни от роми на язовира. Срещу ромите в защита на гребците били само двамата им треньори. Когато по-късно хората отишли до Спешна помощ в местната болница, били нападнати втори път от организирани групи роми. Пострадали няколко възрастни и деца от клуба по гребане, а осем души от ромите били арестувани. Това провокира местните хора да се съберат на протест тази вечер пред общината и полицията, да направят подписка за спокойствието в града. "Ако вие не вземете нещата във ваши ръце, то ние ще ги вземем в наши. Това е", казаха протестиращите на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, който отиде късно тази вечер при протестиращите в опит да ги успокои. Това обаче не се случи. "Г-н кмете, моята дъщеря носи медали за България. Окичила ги е до възглавницата си. Не може един 40-годишен да хвърля ей такива камъни в лодката й", се ядосваше и баща на гребкиня, който показа с ръце големината на хвърления камък по детето му. Камъкът по думите му е бил голям, колкото пъпеш. Хората питаха кмета на Асеновград защо децата им не могат да се движат спокойно из улиците на града и защо от 20 къщи, колкото е била преди години махалата, изведнъж се е разрастнала до над 200-300 къщи. "В една къща живеят по 30 роми. Кой позволява това?", питаха протестиращите. Кметът им отговори, че те са адресно регистрирани, а в отговор хората от града го опонираха, че къщите на ромите са незаконни. Градоначалникът им обеща да провери законността на всяка къща в ромския квартал. 

Първоначално на протеста се събраха неколкостотин души, но след това към мястото в центъра на Асеновград се стекоха хиляди. Според неофициална информация протестиращите, сред които има и рокери, и футболни агитки, са над 3 000 души. След обявяването на края на мирния протест, напрежението в Асеновград ескалира. Насъбралите се хора, които бяха до сградата на общината, тръгнаха вкупом към ромската махала „Лозница. Там обаче ги чакаше полиция. Униформените се опитваха да спрат протестиращите, които с всяка изминала минута стават все повече и повече. Много от тях шестват и по улиците на града с искания за безопасност и спокойствие за децата си.

С викове "Българи юнаци" протестиращите, които бяха пред местното управление на полицията, около 22,15 часа започнаха да се разотиват. Кметът на Асеновград д-р Караиванов обеща на протестиращите утре да разговаря с МВР и да поиска още щатни бройки за полицаи, за да бъде засилено полицейското присъствие в града. 

Целият Асеновград е буквално окупиран от полиция и жандармерия. Утре по обяд се очаква срещата на Караиванов със силите на реда. По информация на dcnews.bg има арестувани българи в квартал „Зъбчето“ в Асеновград.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване