06/29/17 10:15
(http://www.clubz.bg/)

Зам.-министър бил върнат от дипломатическа служба за съмнения за корупция

Средната заплата у нас за март почти достига 500 евро. Снимка БГНЕС

Заместник-министър с ресор "Обществени поръчки и инвестиционни проекти" в служебното правителство на Огнян Герджиков е бил върнат от дипломатическа служба през 2006 г. след извънредна проверка по сигнал за финансови злоупотреби и съмнения за корупция, извършена от инспектората на Министерството на външните работи. Това съобщиха от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". Името на заместник-министъра не се съобщава.

След предсрочното прекратяване на мандата си служителят е напуснал сам министерството и работи в частния бизнес до януари 2017 г., когато е назначен за заместник-министър с ресори като управление на реурсите, публично-частно партньорство, инвестиции, както и контрол на търговски дружества с държавно участие. Тази позиция той е изпълнявал три месеца до встъпването в длъжност на новото правителство.

Антикорупционният фонд провери получен сигнал с информация за предсрочно прекратения мандат на заместник-министъра, бивш дипломат. По реда на Закона за достъп до обществена информация беше изискана от Министерство на външните работи информация за въпросните проверки. На фонда бяха представени копия от извършени извънредни проверка в съответното дипломатическо представителство, една от които е приключила с препоръки за прекратяване мандати на двама дипломатически служители.

В констатациите на проверяващите са общо 11 точки от сигнал до МВнР, в повечето от които са установени нарушения в дейности като издаване на паспорти, работа с нелицензирани фирми-посредници, нередовно водена документация и приоритетно обслужване на заявления, идващи от частни фирми, представяни като услуги на други посолства, липса на разходооправдателни документи и др.

В резултат на проверката, извънредната комисия предлага да бъде разгледан въпроса за прекратяване на дългосрочните командировки на двама души. В резултат на 15 декември 2006 г. мандатът на дипломата е прекратен, а той е напуснал министерството доброволно, което е честа практика за избягване на дисциплинарно наказание или уволнение.

Според анализа резултатите от подобна вътрешна проверка не представляват достатъчно доказателство за нарушаване на закона и след вътрешната проверка те не са били изпратени на разследващи органи, за да се установи дали има извършени престъпления. Поради това Антикорупционният фонд изпраща за сведение на президента на Република България (като назначаващ служебния министър-председател) резултатите от проверката и публикува резултатите от проверката без да споменава лични данни на засегнатото лице.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване