06/29/17 07:05
(http://www.clubz.bg/)

Какво означава "оказван натиск"? Комисия ще разследва НДК

Парламент Желю Бойчев и Корнелия Нинова 18112014 1

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи всички обстоятелства около финансирането на НДК за председателството на Съвета на ЕС. Темата стана актуална, след като шефът на НДК Мирослав Боршош бе уволнен и върнат на работа в рамките на дни.

Комисията бе създадена със 186 гласа "за". Тя ще работи 1 месец и ще е на пропорционален, а не на паритетен принцип. Предложението на БСП беше тя да е на паритетен принцип, но този текст бе променен по инициатива на ГЕРБ. Така ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще имат мнозинство в комисията. За председател бе избрана Диана Йорданова (ГЕРБ).

В мотивите си за предложението Жельо Бойчев заяви, че българската опозиция няма друг избор, освен да поиска анкетна комисия по темата.

"Какво означава "оказван натиск" за сключване на обществнеи поръчки? Има констатирани нарушения при изразходването на тези средства и това трябва да е предмет на дейност на тази комисия. Има реален шанс да се изложим пред чужденците. Големият въпрос е как и по какъв начин се разходват средствата на българските данъкоплатци. По-високо от Министерския съвет е само парламентът", каза Бойчев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията винаги е била за прозрачност.

"Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение. Вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комися са вашата възможност да създадете фалшиви новини. За нас водещо е правилото за прозрачността. Няма никаква тема, която може да ни притеснява. Има достатъчно съмнения и обществото се интересува да разбере истината", каза Цветанов.

Той попита депутатите от БСП защо вчера не подкрепиха комисия, която да проучи "всичко, което се случва за предстоящото харчене на 1,5 млрд. лева". Цветанов имаше предвид закупуването на нови изтребители.

"При вас, ако има политчески чадъри, в политическа партия ГЕРБ няма", каза Цветанов.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" обаче изрази резерви към създаването на такава комисия.

"Каква работа върши постоянната комисия за европейските средства? Мултиплицираме комисия след комисия по всяко жълто заглавие по вестниците", аргументира се Веселинов.

Кристиан Вигенин (БСП), който е председател на комисията за европейски средства, заяви, че е много важно да бъдат свалени всякакви съмнения около ремонтите в НДК, свързани с европейското председателство. Той обясни, че постоянната комисия се състои от 10 члена и не може да се занимава с темата в детайли.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване