06/29/17 14:28
(http://www.clubz.bg/)

Пълна забрана на тировето по магистралите през лятото

Зам.-министър Николай Нанков

От следващата седмица до 15 септември се ограничава движението на тировете по всички магистрали, съобщи регионалният министър Николай Нанков. Досега ограниченията са важали за дни, не за цял сезон.

„С въвеждането на тол системата ще поправим една несправедливост и да се възползваме от геостратегическото си положение“, отбеляза той. 

В момента 2/3 от приходите от винетки – около 200 млн. лв. от общо 320 млн. лв. постъпления, идват от обикновените хора, които използват леки коли. 

„След въвеждането на тол системата тежестта ще падне върху тежкия трафик, който много повече допринася за амортизирането и натоварването на републиканската пътна мрежа“, обоснова се Нанков.

Министърът подчерта, че с внедряването на тол системата България ще бъде една от първите страни в Югоизточна Европа със самоиздържащ се пътен сектор, тъй като се очаква приходите да бъдат около 1 млрд. лв. годишно.

Около 500 млн. лв. повече ще бъдат постъпленията от тежкотоварни автомобили, като въвеждането на тол системата няма да натовари собствениците на автомобили до 3,5 тона, които ще продължат да плащат електронна винетка.

Постъпленията ще допринесат за повишаването на сигурността и безопасността на пътната инфраструктура и ще позволят завършването на магистрала „Хемус“.

През следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9,3-километровия участък на магистралата от Ябланица до Боаза. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 г.

Приключва работата на оценителната комисия, която трябва да избере изпълнител за участък с дължина от 16,2 км от магистралата между Шумен и Търговище. Ако процедурата не бъде обжалвана, в началото на юли ще има избран строител.

„Прави се техническо проектиране за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч“, каза още министърът. 

Проектите трябва да са готови до края на годината и през следващата да се избере изпълнител на строителството.

Има готови идейни проекти за оставащата част от съоръжението с дължина 175 км от разклона при второкласния път до пътен възел Буховци. 

Около 1,5 млрд. лв. е индикативната стойност на проекта, който е разделен два големи етапа с по три подетапа. Предстои да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда, за се изберат варианти на трасе.

"В зависимост от проектната готовност ще има възможност за поетапно възлагане на работа в рамките на настоящия мандат. Магистрала „Хемус“ се очаква да бъде завършена в цялост до седем години", обобщи Нанков. 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване