06/29/17 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Сиренето за България по-безвкусно, шоколадът - по-качествен

 

В 7 от 31 проверени продукта от една марка у нас са открити разлики спрямо продаваните в Германия и Австрия

Едно от продаваните сирена от западна марка в вашите магазини се е оказало по-безвкусно и с различен цвят и външен вид, в сравнение с продаваното в Германия и Австрия. Това заяви днес по БНТ зам.-изпълнителният директор на БАБХ доц. Тодорка Янковска, отчитайки резултатите от проверката за двоен стандарт при вносните храни.

Тя обясни, че това е било установено при органо-лептичиня анализ за вкус, цвят, мирис, консистенция на продуктите. „Там в едно от сирената открихме значителна разлика. И вкусът и цветът и външният вид бяха различни по-посока надолу на продукта, продаван на българския пазар. Но в едно от шоколадовите изделия органо-лептичният анализ и на съдържанието на какао бяха в полза на продукта пласиран у нас”, добави Янковска пред БНТ.

„Първият етап от нашата оценка беше да съпоставим съдържанието обявено върху етикетите за двата вида продукти - продаваните в Австрия и Германия и у нас, обясни още доц. Янковска.

 

„В 24 от тях има пълно съвпадение

 

между обявената информация на етикетите”, поясни тя.

Резултатите от проверката са установили още, че в 7 продукта от 31 има разлики в съдържанието на етикетите за пазара у нас и в Германия и Австрия. В една от газираните напитки, предлагана на немския пазар се съдържа захар и въглеродна киселина, а за нашия пазар същият продукт е с фруктозо-глюкозен сироп и въглероден двуокис.

„В един от шоколадовите десерти, който беше анализиран има значителни разлики. В продавания на Запад се съдържат захар, декстроза и яйчен прах, докато в българския има, захар, фруктозо-глюкозен сироп, яйца. Съдържанието на мляко в продукта, продаван Германия е 24%, този у нас - 21%. На какао в единия - е 21%, а в българския - 20%. Мазнините в маслото продавано в България е 82%, а на същата марка в германските магазини - 80%. В едно детско пюре, в наш магазин съдържанието на рапично олио е 0,9%, а в германия - 1,3%”,каза още Янковска

По думите й резултатите показват, че

 

наистина има разлика в качеството.

 

което бе установено и от подобни проверки направени в други държави, тези от Вишеградската четворка. Според нея обаче то е относително. За всеки е различно.

„Нито един от проверените продукти не крие риск за здравето”, категорична бе доц. Янковска. „Те са напълно безопасни. По отношение на това дали има разлика между написаното на етикета и фактическото съдържание са били установени отклонения, но те са в рамките на допустимото. Не може да се категоризират като съществени нарушения, както те са дефинирани от насоките на ЕК”, поясни още тя.

„Проверихме дали пък няма и измами между написаното на етикета и съдържанието”, каза още зам.-изпълнителният директор на БАБХ. „В групата на месните продукти търсихме дали няма друг вид месо освен обявеното на етикета, но такова не беше установено. В млечните продукти нямаше съдържание на немлечни мазнини. В безалкохолните напитки не бяха открити неразрешени или необявени на етикета подсладители, оцветители и консерванти”, уточни Янковска.

По думите й резултатите от проверката на агенцията ще бъдат предоставени от министъра на земеделието Румен Порожанов на комисаря по защита на потребителите в ЕК, където те ще бъдат обобщени и данните от останалите подобни проверки в други страни от ЕС.

Според до. Янковска в случая става въпрос всички потребители в ЕС да бъдат равни и да няма дискриминация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване