06/29/17 16:36
(http://offnews.bg)

Ценоразпис на бизнеса с фалшиви новини

Бизнесът с фалшиви новини процъфтява в световен мащаб и вече е развил свой собствен пазар с конкретни тарифи и услуги, а конкуренцията като при всеки бизнес е голяма.

Изследване на международната компания за информационна сигурност Trend Micro посочва как вървят цените на някои популярни услуги за публично дискредитиране и разпространение на пропаганда. Проучването се базира на реални случаи и на практики, предлагани на черния пазар в Китай, Русия, Близкия Изток и др.

1. Фалшива статия - $15-$30

Поръчката на фалшива статия на китайския черен пазар (напр. чрез платформата за контент маркетинг Xiezuobang (写作帮) е по джоба на почти всеки потенциален клиент. Текст от 500 до 800 думи струва около 15 долара, а до 1500 думи - 30 долара.

Допълнително се плаща за разпространение на новината в различни платформи. Клиентът може да си поръча определен брой харесвания, коментари, нови последователи, гледане на видеа, показване на видео на главната страница на YouTube за определен брой минути. Цените започват от 1 и стигат до няколкостотин долара.

2. Организиране на протест - $200 000

Услугата е в няколко стъпки според целта и джоба на клиента. Срещу 40 000 долара могат да бъдат създадени 20 групи с "висококачествени" членове. В допълнение се разпространяват статии със съдържание в унисон с идеологията на поръчителя, а чрез групите им се осигуряват 40 000 харесвания. Цената им е около 6000 долара. 20 000 дирижирани коментара на това съдържание струват допълнително 5000 долара. Цената зависи от обема на достигнатата аудитория, броя на споделянията, харесванията и коментарите (250 долара на 1000 коментара). За всяка фалшива новина за "каузата" се плащат по 2700 долара.

Самото обявяване, свикване и промотиране на протеста може да струва около 10 000 долара. Могат да се закупят и провизии, аксесоари, да се плати за логистиката. Любопитно е, че съществува и цена за разпръскване на протест след постигане на целта на поръчителя - $10 000.

3. Дискредитиране на журналист - $55 000

Съществуват и реални примери за очерняне на неудобен журналист в интернет пространството. Такъв е мексиканският репортер Алберто Ескорция, който публикува материали срещу фалшиви кампании и разкрива интернет тролове, вследствие на което се превръща в тяхна мишена.

Ето и един хипотетичен пример: ако журналист има 50 000 последователи в Туитър, 10 000 фенове във Фейсбук и публикациите му събират около 200 коментара всяка, срещу него може да се организира 4-седмична очерняща кампания, посочват авторите на изследването. Веднъж седмично се публикуват фалшиви новини по негов адрес, които се промотират, като бъдат ретуитнати или харесани 50 000 пъти. Всичко това струва $2700 по реално предлагани на черния пазар тарифи.

Към това могат да се закупят и коментари, които да подсилят внушението. За повече достоверност, 80% от тях ще са негативни, 15% неутрални и 5% - в защита на жертвата. За 1000 долара могат да се купят 4000 коментара. В зависимост от обема, "операцията" може да излезе около 55 000 долара, коментират изследователите.

4. Направи някого популярен с 300 000 последователи за месец - $2600

В социалните мрежи популярността е всичко. Колкото по-популярен е един профил, толкова по-надежден изглежда. А оттук расте и влиянието му. Китайската платформа Weibo предлага услуга, като добавя последователи на фази, за да не изглежда профилът на изгряващата звезда твърде съмнителен. В първия ден 500 фенове харесват страницата, на втория се добавят още хиляда. Постепенно стъпката става по-голяма и в края на седмицата последователите са над 10 000.

Втората фаза включва по 500 споделяния на ден, които могат да бъдат закупени срещу 35 долара седмично. В третата и четвъртата фаза от създаването на "звезда" дневно могат да се добавят и по 10 000 последователи и по 2000 споделяния.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване