06/30/17 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: България е готова да подкрепи преговорния екип за Брекзит

 България е готова да подкрепи преговорния екип за Брекзит. Това става ясно от коментар на премиера Бойко Борисов от срещата му в МС с Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕК за напускането на Великобритания от Евросъюза.
„България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от ЕС. Разчитаме на Вас като гарант за прозрачността на преговорите”, заявил премиерът.
Борисов изтъкнал, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет. За тази цел в бъдещото споразумение за оттегляне следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът е изразил загриженост и за големия брой студенти във Великобритания.
Пред Барние Бирисов изтъкнал, че за България принципът на единство на съюза е важен и трябва да се постигне такова споразумeние с UK, което да гарантира интересите на всички държави. ЕС и Великобритания да продължат сътрудничеството си в области като борбата с тероризма и сигурността
Двамата се съгласили, че е важно и уреждането на финансовите задължения на Великобритания към ЕС. Това ще способства за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на страните.
Междувременно Барние се срещна и с депутати от комисията по външна политика и тази по европейски въпроси. „България ще заеме изключително важна роля, а именно да председателства европейското шестмесечие в началото на следващата година. Toва председателство е много важно и вярвам, че страната ще помогне да се постигне успех в преговорите“, заявил Барние пред депутатите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване