06/30/17 17:14
(http://www.clubz.bg/)

Борисов: Хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е

„Първо обясних на колегите, че след като голяма част от държавите, които бяха тук, искат да влязат в НАТО и ЕС, трябва да започнат от себе си - от политическите си елити и от промените, които трябва да се направят."

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на срещата в хърватския град Дубровник на ПСЮИЕ - Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. В момента председател на организацията е Хърватия.

"В ЕС се работи по друг начин, - продължи Борисов. - Хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и всичко останало. И едва тогава можем да поставим темата за присъединяването, с кохезионните фондове (в действителност кохезионният фонд е един - б.р.), с Берлинския процес и всичко останало. Така някак си на Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Така че този манталитет трябва да го променят. Всяка една от държавите, казах според мен, какво трябва да се направи."

Борисов изтъкнал също така колко важни и ценни са инфраструктурните проекти, които страната ни има със Сърбия, Турция и Гърция и колко зле са те в Западните Балкани.

Според премиера пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона. Борисов даде пример със споровете за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна:

„Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят. (Александър Вучич е вече президент, а не премиер на Сърбия, която не е съгласна Косово да оглави ПСЮИЕ - б.р.). Как си представяме да говорим за НАТО и ЕС, като едно председателство не можем да направим? Малко звучи - искаме от Европа, ама не знаем какво искаме. Казах им хубавата българска поговорка „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ”.

Борисов говорил и за издадената от цар Иван-Асен ІІ през 1230 г. Дубровнишка грамота, създала предпоставки за развитието на търговията между България и Хърватия още през Средновековието. Така би могъл да бъде разрешен и настоящият граничен спор между Хърватия и Словения.

„Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат”, призова българският министър-председател.

На въпрос дали другите лидери са приели неговите думи Борисов даде следния отговор:

"Ако не го направят, няма за какво изобщо да си говорят за ЕС и НАТО. Това е А-то и Б-то на всички програми. Каквото те си решат. Ако искат - спазват европейските норми. Мисля, че колегите ме разбраха."

Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца не означава, че можем да направим всичко, което желаем, предупреди Борисов.

"Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята. Нашите балкански народи са европейски народи, но хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е. Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни?”, попита премиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване