06/30/17 14:08
(http://www.clubz.bg/)

Депутат от "Воля" гласува с чужда карта, било "разкритие"

"Дебютантите" в Народното събрание - депутатите от партията на Веселин Марешки "Воля", обявиха, че са установили (емпирично) пробив в системата за гласуване с пръстов отпечатък в пленарната зала. "Разкритието" бе оповестено, след като преди това "патриотичната" телевизия "СКАТ" е уловила как избраникът Андон Дончев гласува и с картата на съпартиеца си Симеон Найденов. А самият Дончев чистосърдечно е признал пред медията, че колегата му го помолил да гласува "за двама", докато се върне в залата, която напуснал заради естествени нужди. 

Днес в парламента обаче от "Воля" обясниха, че са "дочули", че е възможно гласуването с чужда карта, въпреки пръстовия отпечатък, с който става това. Затоварешили да проверят. Така установили "пробив". 

"Поставяте чуждата карта, натискате един-два-три пъти, първи пръст, втори пръст и след това натискате "За", "За" няколко пъти и системата позволява да гласувате. След това може да натиснете и "против". Позволява всякакъв начин на гласуване", разкри схемата Дончев.

Гергана Стефанова от "Воля" обясни, че вчера - четвъртък, е бил първият ден, в който в групата пробвали дали наистина вотът с чужда карта е възможен. А пък новата версия на Дончев е, че е ползвал карта на колега в гласуване, което се приело единодушно и "чуждият" глас не е повлиял никак на резултата. 

Председателят на парламента Димитър Главчев е разпоредил проверка на електронната система за гласуване с пръстов отпечатък, стана ясно от съобщение на пресцентъра на институцията. Той е пратил и писмо на депутата Дончев, че "системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки един народен представител – пръстов идентификатор, не допуска гласуване с чужда карта". 

Системата за гласуване с отпечатък бе въведена в края на 2009 г. именно, за да се прекрати практиката за вот с чужда карта, което беше нещо като спорт в годините преди това. За това, че все пак е възможно да се гласува под чужда самоличност, експерименти се правят общо взето от въвеждането на системата насам. Преди години скандал за "манипулации на вота на депутатите" направи Яне Янев от РЗС. Тогава се искаше доли криминализиране на гласуването с чужда карта и наказание до 6 години затвор. И тогава от ръководството на Народното събрание бяха категорични, че електронната система работи и не се манипулира. Председател на парламента бе Цецка Цачева.

През юни 2013 г. и самата Цачева се оплака за наличинето на явлението и дори показа снимки в национален ефир. .

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване