06/30/17 18:52
(http://www.clubz.bg/)

Иде нова екокриза - от пластмасовите бутилки

Пластмасовите бутилки могат да създадат екологична криза, която може да се окаже сериозна като глобалното затопляне.

За това предупредиха природозащитници, пише в. "Гардиън".

Всяка минута на Земята се купуват по 1 милион пластмасови бутилки. Този брой ще скочи с 20 на сто до 2021 г.

А до края на това десетилетие годишно по целия сят ще се продават над 583 милиарда такива шишета.

Търсенето, което е еквивалент на купуването на 20 000 бутилки на секунда, е предизвикано от все по-увеличаващото се желание за пиене на бутилирана вода, както и от разпространението на западната в Китай и Азиатско-тихоокеанския регион, включващо и храненето и пиенето на вода „на крак“.

Миналата година на планетата са продадени над 480 милиарда пластмасови бутилки. Ако те бъдат подредени в една редица, дължината ще бъде колкото над половината разстояние между Земята и Слънцето.

Пластмасови бутилки задръстват и река Вардар в района на македонската столица Скопие.

Повечето пластмасови бутилки, използвани за безалкохолни напитки и вода, се правят от полиетилен терефталат, който се рециклира твърде лесно. Но с увеличаване на употребата им по света усилията за тяхното събиране и рециклиране с цел опазване на океаните от замърсяване се провалят.

По-малко от половината произведени миналата година бутилки са събрани за рециклиране. А само 7 на сто от събраните отново са се превърнали в бутилки. Повечето шишета обаче са свършили или насред природата или в океана.

Всяка година между 5 и 13 милиона тона пластмаса бива изхвърляна в световния океан. Тя бива поглъщана от морските птици, рибите и други организми. През 2050 г. в океаните откъм тегло ще има повече пластмаса, отколкото риба. Така сятат изследователите от фондация "Елън Макартър".

А част от тази пластмаса вече попада в човешката хранителна верига.

Учени от университета в Гент, Белгия, изчислиха, че хората, хранещи се с морски дарове, поглъщат о 11 000 малки парчета пластмаса годишно.

В Дака, столицата на Бангладеш, има завод за рециклиране на люспи от пластмасови бутилки. 

Опасенията се увеличават, още повече, че преди месец учени открили близо 18 тона пластмаса в един от най-изолираните острови на света - безименен необитаем атол в южната част на Тихия океан.

Замърсени с пластмаса се оказали и далечните плажове в Арктика, въпреки малобройното население.

Главен "виновник" да нарасналото търсене на пластмасовите бутилки е Китай. На него се пада близо една четвърт от него. Само през миналата година в страната са били купени 73 милиарда такива шишета.

Увеличеното търсене в най-населената държава се дължи на темповете на урбанизацията. Все повече хора търсят здравословен начин на живот. Освен това има опасения от замърсяването на подпочвените води и качеството на чешмяната вода. Всичко това увеличава многократно потреблението на бутилирана вода.

Пластмасовите бутилки се произвеждат от 40-те г. на ХХ век. По-голямата част от материала, от който са правени първите партиди, съществува и до днес. За пълното разлагане на петрохимичните съставки са необходими стотици години.

Най-известните марки напитки произвеждат и най-много пластмасови бутилки. "Кока Кола" например произвежда годишно над 100 милиарда такива бутилки за еднократна употреба, или по 3400 в секунда. Такива са данните на анализ на "Грийнпийс", направен след отказ на гиганта да огласи изисканата информация.

Компаниите от този бранш се съпротивляват на налагането на данъци или такси с цел намаляване на търсенето на пластмасови бутилки за еднократна употреба.

Така че проблемът тепърва има да се задълбочава, предупреждават учените.

Активисти на "Грийнпийс" протестират срещу замърсяването на моретата и океаните с гигантски пластмвасови бутилки вйв водите край испанските Балеарски острови.

 

Публикувана на 06/30/17 18:52 http://clubz.bg/55731-ide_nova_ekokriza_ot_plastmasovite_butilki

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване