06/30/17 11:07
(http://www.klassa.bg/)

Има ли БСП волята да спре изтичащото време на България

 Обективно политическият небосклон е задръстен от българофоби – гербаджии, патриоти, бесепари, соросоиди и прочeе демократи. Умници, средняци, посредственици, интелектуални чехълчета – тарикати и нагаждачи различен калибър. Спорейки, карайки се, биейки се и прегръщайки се, разграбиха и унищожиха сътвореното от няколко поколения българи. Образно казано, така започна скоротечното изтичане на времето на България и нашата държавност. Въпросът е има ли политическа сила и лидери, които да сложат стоп пред пътя на държавата и нацията към небитието. Или така наричаният обществен дебат (ох!) в парламента и извън него ще се върти около това, колко болта са развъртели на колата на Панов, или требе ли някаква войнствена сладурана да напусне СЕМ; да не пропуснем участвал ли е президентът Радев в покупко-непокупката на самолети и ще има ли нова свръхкомисия за... корупцията. С подобни дози скандалонаркоза Суверенът се поддържа в будна кома, има и някакво усещане за участие в... политически битки. Ура, така до края на света!

Политическата ни върхушка неслучайно бездейства, тя е замръзнала както заради интелектуалната си недостатъчност, така и поради подчиненото си положение към Европа и Америка. От либералните догми страните се спасяват поединично (от Америка и Англия, през Чехия, Унгария и др.), но нашите управници са като парализирани. Те не знаят нищо друго, освен да бърборят за инвестиции и за „усвояване” на европари. Някои са наясно, че при повсеместната корупция, неразвит и незначителен пазар няма как да дойдат пари, които ще задвижат икономиката. Просто е невъзможно да имаме добро бъдеще в този капан на мутренския ни капитализъм. Впрочем така наречените десни партии не си и помислят да правят каквито и да е реформи извън сегашния модел. ГЕРБ е в ЕНП, но тя е абсолютно лидерска партия и поради известните зависимости не може да си представим, че Б.Б. ще се превърне в български Робин Худ. Колкото и странно да е, надеждите за по-добро бъдеще все още се свързват с БСП. Но не тази дясна БСП, която остава масова партия единствено заради левия си изтерзан електорат...

Народът не е забравил, че БСП е приемница на последната партия, която се е грижела за интересите му – БКП! Впрочем върхушката на приемницата БСП (Луканов, Лилов и сие) бе от най-обикновени опортюнисти, които декламираха лозунги около Тодор Живков в очакване да дойдат на власт. Дочакаха, но нямаха не само идеи, но и качества на лидери... Поемаха и сдаваха властта и станаха съпричастни заедно с другите „демократи” в унищожаването на построените четири Българии в ерата на социализма. Драмата на БСП е в това, че машината на конгресните избори излъчваше за ръководители типични кариеристи-апаратчици, които бяха готови да станат по-големи „демократи” и „либерали” от ужким автентичните, стига от Европа и Америка да ги потупват приятелски по рамото. И станаха, дотам, че се притесняваха да не сбъркат да кажат нещо... „социалистическо”! Георги Първанов от народното момче Гошо – случайно или не – стана президент. Направи кариера на гърба на лява България, после сложи собствения си преводач за шеф на БСП с мисълта да се върне начело след втория си мандат. Станишев бе дори премиер, после не сдаде поста на Гошо. Той пък основа нова партия, докато мъжът на Моника се „спаси” в Европа. Посочи Миков за наследник, той пък не спазил обещанието да направи Станишев шеф на някакъв (нов) висш орган на партията. Накрая Миков бе победен от „консорциум” и Корнелия Нинова оглави БСП!

Накратко, историята на БСП е история на партия с ляв електорат с дясно ръководство. Известно е на всички. Същевременно това е и история на една партия, чиито шефове обезличиха сто и двайсет годишна организация с ярки лидери. Обиграните номенклатурчици Луканов и Лилов (както и учениците им Виденов, Първанов, Станишев и др.) нямаха волята и интелекта, за да съхранят социалистическите ценности нито на страната, нито на партията. Така, вместо да последваме модела на социалните държави в Западна Европа, ние имаме мутрокапитализъм. Върхушката на БСП се задоволява да дели далаверите в играта „власт/опозиция” заедно с другите псевдодемократични партии. По законите на тази игра БСП има шанса след някоя и друга (1–2–4) година да поеме отново управлението на страната. Вероятно в това вижда и своя шанс Корнелия Нинова. Досега тя показа политически нюх да не влиза в съюз със „заслужили майстори на кариеризма и измамата” като Първанов и извадения от фонтана Румен Петков, спечели и президентски избори, но става дума за нещо съвсем друго. Става дума не за шанс да е премиер в стил Станишев и Орешарски , а шанс да бъде премиер на възраждаща се България. Въпросът е готова ли е Нинова да извади БСП от котерийните игри, в които политическите клики си поделят властта, като се държат една друга с уличаващи в престъпления факти, празнословейки същевременно за реформи в съдебната система и прочие скодоумия?

За голямо съжаление, ръководството на БСП не показва, че е възможен подобен поврат в битието ѝ на политическа сила. Това няма как да стане, ако Нинова действа огледално на Б.Б., а около нея щъкат опортюнисти-кариеристи като Кирил Добрев и всички други, които искат на всяка цена да влязат във властта, та било заедно с Бойко Борисов. БСП се нуждае от истинско обновление, не става с няколко нови лица в парламента за... освежаване. Да, Нинова уцели в шестицата с проф. Иво Христов, ала важното е не само да се определи диагнозата (изтичане времето на България), но да се посочи и терапията. Вярвам, има много интелигентни хора, неангажирани с апаратни игри, които ще подкрепят една много по-действена и силна БСП. Мощна лява партия, която ще съумее да конкретизира излаз от блатото на перманентната криза.

Няма как това да стане, ако самата БСП не си отговори какво разбира под реидеологизация и как конкретно е възможна реиндустриализацията. Това е съдбовна въпросителна – времето за снишаване и приглушено говорене, времето за шикалкавене изтича. Не може да си вечно разкрачен и да се ослушваш как ще реагират Берлин, Брюксел или реиндустриализаращият се Вашингтон, когато досегашният така наречен либерален модел на развитие катастрофира. (За България – гибелен). Ръководството на БСП трябва да си отговори има ли воля и сили да обнови партията и да поеме съдбовни отговорности, или амбициите му стигат до надвикване и договаряне с ГЕРБ в парламента и въртене на интриги и ротации в различните структури на партията. Това ще е краят на илюзиите и нищо чудно да се появи нов ляв политически субект...

Захари НИКОЛОВ

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване