06/30/17 15:51
(http://www.clubz.bg/)

Льо Пен - следствена за присвояване

Марин льо Пен. Снимка ЕПА/БГНЕС

Френски магистрати днес откриха следствени действия срещу лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен за злоупотреба с милиони евро на Европейския парламент, съобщи всекидневникът "Монд". 

Родолф Бослю, адвокат на Льо Пен съобщи, че днес тя е била призована пред магистратите, където са ѝ предявени обвинения, че от 2009 д о 2016 г. незаконно е плащала на бодигарда и на шефката на кабинета си с пари, които Европарламентът отпуска за асистенти и съветници на нейните евродепутати. Тя е обвинена и в злоупотреба с доверие за деяния извършени между 2014 и 2016 г.

Льо Пен официално отхвърля тежките обвинения и още в понеделник ще обжалва поставянето си под съдебно разследване, каза в комюнике за медиите Бослю. 

Националният фронт е заподозрян, че е направил схема да плаща на партийните си кадри и активисти със средства на Европарламента, като ги назначава на заплата като асистенти на неговите евродепутати.

Льо Пен е една от 17 евродепутати на Фронта, които бяха обект на предварителна проверка, започнала във Франция през 2015 г., включваща около 40 асистенти.

Европейският парламент оценява евентуалните щети от схемата на 5 милиона евро за времето от 1 април 2012 г. до 1 април 2017 г.

Предишна оценка, през септември 2015 г., говореше за щети от 1,9 милиона евро. Службите на парламента се позовават на течащото в момента разследване и на доклади на ОЛАФ, европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС.

Публикувана на 06/30/17 15:51 http://clubz.bg/55726-lo_pen_sledstvena_za_prisvoqvane

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване