06/30/17 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Отбелязваме 70-годишнината на българската авиация

 Честваме 70 години от създаването на българската гражданска авиация. На днешния ден през 1947 г. в 10.20 часа от летище Враждебна самолет Юнкерс-52 с командир Никола Александров, излита за летище Бургас. В 10.35 ч. излита втори самолет Ли 2 с официалните лица на борда.

Това е първият полет на българска гражданска авиация по редовна линия и по тази причина този ден се приема за рождена дата на Българската гражданска авиация. По този повод зам.-министърът на транспорта Велик Занчев поздрави всички работещи в авиационния сектор, а честването беше организирано от Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

Авиационният сектор в страната ни се развива стабилно, заяви зам.-министър Занчев. През последните години резултатите са повече от оптимистични и показват една трайна тенденция на увеличение на обслужените пътници и товари. Нашата страна се превръща в желана дестинация, което води до нарастване на полетите с цел туризъм и бизнес пътувания. Това налага и адекватни действия за модернизиране на летищната инфраструктура и подобряване на обслужването, подчерта още той.

Един от основните приоритети на правителството е използването на механизма на концесията за развитието на българските летища. В момента е в ход концесионната процедура за летище Пловдив, където имаме три подадени оферти. До есента очаквам официално да стартира процедурата за концесия и на летище София. Убеден съм, че концесията е правилният подход, който освен, че ще гарантира развитие на двете летища, ще осигури и инвестиции в транспортната инфраструктура и професионалното й управление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване