06/30/17 19:20
(http://offnews.bg)

Плевнелиев: Как едни и същи експерти през 2012 г. бяха за F-16, а сега са за "Грипен"

Как едни и същи експерти, които подкрепиха F-16 през 2012 г., сега са за "Грипен". "Грипен" не е най доброто. Самолетът не е само да лети, а и да стреля, да може да защити националния суверенитет.

Това заяви президентът между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев пред bTV. 

По думите му отбраната на страната е възможна само с нашите съюзници.

Румъния, Турция, Гърция, по на север Полша - всички те имат F-16, може би не е случайно това", коментира Плевнелиев.

Той обяви, че е обезпокоен от вероятността президентът Румен Радев да е оказал влияние за вземането на решение в полза на шведските изтребители, но се надява специално създадената за разследване на избора на изтребители парламентарна комисия да проучи случая и гражданите да бъдат информирани какво се е случило. 

"Депутатите имат пълно основание да видят имало ли е натиск и форма на влияние от страна на президентската институция към служебното правителство. Бях притеснен, когато Герджиков каза, че е имало. Гражданите трябва да разберат дали е имало форма, която президентската институция не бива да си позволява - да предопределя работата на правителството в обществените поръчки", подчерта Плевнелиев. 

Той отправи критики към Радев и по повод това, че редица политици не са допуснати на срещата на президента с кмета на Свищов Генчо Генчев, както и за състава на делегацията, придружила Радев на аудиенцията при папа Франциск. 

Скандалът в Свищов изглежда зле, на президента му отива да интегрира, коментира Плевнелиев. Той нарече липсата на религиозни дейци в делегацията за аудиенцията при папата и последвалите обяснения между Ватикана и администрацията на президента като "голям гаф". 

Плевнелиев изрази надежда, че по време на Председателството на Съвета на ЕС България ще се прояви като регионален лидер на Балканите и ще зададе тона на дебатите за бъдещето на ЕС след Брекзит. 

Той коментира и рокадите в НДК, като обяви, че случилото се няма да провали Председателството, но е време да се фокусираме върху ролята на България на Балканите, а не върху това колко пари се харчат за една сграда. 

По думите му е важна също ролята на страната ни като мост между ЕС и Турция. По този повод той посочи, че България трябва да е приятел на Турция, но не и да замита проблемите с демокрацията на съседката ни. 

Росен Плевнелиев каза още, че след края на мандата си е посетил 15 държави и навсякъде получава подкрепата на българите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване