06/30/17 14:23
(http://www.clubz.bg/)

Почина първата жена председателствала Европейския парламент

На 89 години днес почина французойката Симон Вей, бивша председателка на Европейския парламент, защитничка на правата на жените, оцеляла от нацисткия лагер на смъртта Аушвиц.

Тя става известна в страната си като министър на здравеопазването, като се преборва за по-лесен достъп на жените до противозачатъчни през 1974 г. и за легализирането на абортите през 1975 година след ожесточен парламентарен дебат.

На първите преки избори за Европейски парламент през 1979 . печели място в него, а по-късно става негова председателка, първата жена, която заема този пост. Вей служи като евродепутат до 1993 г. Оглавява групата на либералите, печели престижната европейска награда "Карл Велики".

Между 1993 и 1995 година се връща в националната политика и работи като държавен министър и министър на здравеопазването и социалните въпроси в правителството на Едуар Баладюр. 

През 1998 г. става член на Конституционния съвет, но през 2005 г. излиза в отпуск от него, за да участва в кампанията за подкрепа на проекта за европейска конституция. Той се провали, след като бе отхвърлен на референдуми във Франция и Холандия същата година.

През 2010 година Вей става една от 40-те  "безсмъртни" на Френската академия - особено висока чест в нейната страна.

Родена като Симон Жакоб в семейството на еврейски архитект в Ница през 1927 г., през 1944 година тя е арестувана и депортирана с цялото си семейство.

Брат ѝ и баща ѝ изчезват безследно, след като са депортирани в източна Европа. Самата Симон Вей е пратена с по-голямата си сестра и с майка си първо в Аушвиц, после - в Берген-Белзен. Майка ѝ умира малко преди освобождението. 

Другата ѝ сестра, Дениз, участва в съпротивата, арестувана е и изпратена в концентрационния лагер Равенсбрюк. Сестрите оцеляват в лагерите, но най-голямата, Мадлен, умира в автомобилна катастрофа през 50-те години на миналия век.

След войната Симон Жакоб, която се е дипломирала като юристка, се отказва от кариерата на адвокат, за да работи в министерството на правосъдието, а след това - да се посвети на политиката.

Повече от 60 години тя е омъжена за Антоан Вей, с когото имат три деца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване