07/01/17 12:25
(http://www.clubz.bg/)

Последно сбогом за Хелмут Кол. Какво казаха политиците (СНИМКИ)

1200 специално поканени политици от Европа и света отдадоха днес сетна почит на канцлера обединител и почетен гражданин на Европа Хелмут Кол. Европейският акт на преклонение се състоя в голямата зала на Европейския парламент в Страсбург.

Пред историческото дело на Кол се преклониха всички осем оратори – президентът на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, експремиерът (1982 – 1996 г.) на Испания Фелипе Гонсалес, бившият президент (1993 – 2001 г.) на САЩ Бил Клинтън, премиерът на Русия Дмитрий Медведев, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел.

Никола Саркози, Силвио Берлускони, Барозу и много други политици от Еврота и света си казаха последно сбогом с Хелмут Кол.

"Хелмут Кол беше велик европеец и политик. Той беше смел човек, страж на свободата и демокрацията. Длъжни сме да се учим от Хелмут Кол и да имаме кураж за промени", заяви в свловото си Антонио Таяни.

След емоционално слово Жан-Клод Юнкер заключи:

"Днес се прощавам с един скъп приятел.Той е политически великан, написал приживе история. Той направи Европа по-добра. Без Хелмут Кол нямаше да имаме еврото. Прекланяме се пред неговото дело."

"Визията на Хелмут Кол далеч надхвърли границите на Германия и германските интереси. Той не искаше германска Европа, а европейска Германия", посочи Доналд Туск.

Поклонът на Бил Клинтън пред Хелмут Кол.

"Почивай в мир, приятелю мой. В живота си стори много добрини. Ние, които бяхме свидетели, те обичаме. Кол искаше един свят, в който сътрудничеството е по-добро от конфликта. Той искаше да съгради един свят, в който никой над никого да не доминира", изрече Бил Клинтън.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев също се преклони пред големия политик:

"Хелмут Кол беше велик син на Германия. Русия загуби голям приятел. За него Русия беше част от обединена Европа, от един общ дом без бодлива тел. Той беше личност на бъдещето и архитект на съвременния свят. Това беше една мечта за мир и сигурност за всички".

Дмитрий Медведев също бе сред ораторите на церемонията.

"За моето поколение Хелмут Кол е част от европейската история. Той ни подаде ръка. Кол даде надежда на Европа и света. Ние още дълго ще се ползваме от тези плодове", заяви Еманюел Макрон.

Френският президент и Ангела Меркел говориха един след друг.

Последна на трибуната застана канцлерката Ангела Меркел:

Атгела Меркел и Еманюел Макрон.

"Хелмут Кол съграждаше мостове между държави и хора. Той беше световен политик, винаги обърнат към хората. Сега бъдните поколения трябва да съхранят завета му – неуморен ангажимент за мир, свобода и единство. Без Хелмут Кол по съвсем друг начин щеше да протече животът на милиони хора зад Берлинската стена, включително и моят. Фактът, че сега съм тук, решаващата заслуга е Ваша. Благодаря за шанса, който ми дадохте. Благодаря Ви за шанса, който дадохте и на други. Сега зависи от нас да съхраним завета на Хелмут Кол. Прекланям се пред неговата памет с признателност и дълбока скръб."

Траурният европейски акт приключи с националния химн на Германия и на Европа – "Ода на радостта" в изпълнение на симфончен оркестър и хор.

След това почетен караул изнесе саркофага с тленните останки на Хелмут Кол. Хеликоптер го откара в родния му град Лудвигсхафен. За следобед е планирано траурно шествие из града, за да се даде възможност на съгражданите на Кол да му отдадат последна почит.

От 18 ч местно време започва траурна литургия и опело в катедралния храм в близкия град Шпайер. Поканени са 1500 гости, сред които и бившият крал на Испания Хуан Карлос. Този храм беше любим на Кол. Там  семейството му е намирало убежище от бомбардировките по време на Втората световна война. Също в този храм като канцлер неизменно е водил официалните си гости.

Погребението е от 20,30 ч в гробищния парк към катедралата. По желание на вдовицата Майке Кол Рихтер то ще е в тесен семеен кръг. Въпреки това се очаква Хелмут Кол да бъде погребан с военни почести.

Вдовицата на Хелмут Кол.

Премиерът Бойко Борисов също бе в Страсбург. 

„Един голям европеец! Светла му памет!“, написа Борисов в съболезнователната книга по повод кончината на Хелмут Кол.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване