07/03/17 05:24
(http://www.clubz.bg/)

CNN: Всичко, освен пълен провал, ще е успех на срещата Тръмп-Путин

В продължение на седмици Кремъл и Белият дом танцуваха около възможността да се срещнат лице в лице Доналд Тръмп и Владимир Путин. Да, и двамата президенти ще бъдат в Хамбург, Германия на 7 и 8 юли за срещата на Г-20, която събира ръководители на големите индустриални страни. Да, вероятно ще има среща. Не, няма подробности. Сега е официално: Москва и Вашингтон потвърждават, че двамата президенти ще се срещнат на срещата на върха, но все още няма подробности за времето, мястото или формата.

В четвъртък говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред CNN:

"От дълго време говорим, че двамата президенти, по един или друг начин, ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха".

Нищо не е засегнало президентството на Доналд Тръмп толкова, колкото и Владимир Путин, и това значение помага да се обясни чувствителността. Но наблюдатели от Кремъл в Москва и във Вашингтон казват, че няма съмнение, че Путин иска да се срещне с Тръмп - а Тръмп, най-вероятно, иска да се срещне с Путин. Тръмп и Путин трябва да говорят: несъгласията за Украйна, Сирия, ядрените оръжия и твърденията за намеса на Москва в изборите в САЩ през 2016 г. тласнаха страните им на ръба на конфликта. Срещи като тези обикновено са внимателно режисирани, дори ако това е случайна среща в коридора, да не говорим за официална среща с помощници и преводачи. Но нито една от страните не дава предварителен преглед на това как двамата мъже ще се съберат на едно място. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Кремъл е отворен за всеки формат на срещата, "който е удобен за американците". Минно поле за връзките с обществеността За Тръмп, обсаден от ФБР и разследванията на Конгреса за намесата на Москва в президентската надпревара и евентуално тайно споразумение от предизборната му кампания, Русия е радиоактивна. Тръмп, неговата кампания и руски представители отрекоха, че между тях е било сключено някакво тайно споразумение. Но сядането до Путин - дори разтърсването на ръката му - може да се превърне в минно поле за връзките с обществеността.

Помислете за фурора от снимките на Тръмп, който през май се смее с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик Сергей Кисляк в Овалния кабинет. Путин сякаш разбира дилемата на Тръмп, описвайки Съединените щати като заключени в „политическата шизофрения", която не позволява на Тръмп да подобри отношенията. Андрей Кортунов, генерален директор на руския Съвет за международни отношения, казва, че това, което той чува от Кремъл, е, че "разбираме сложността на тази ситуация. Не бързаме, можем да изчакаме, докато прахът слегне". Каквото и да прави Тръмп, вероятно ще бъде използвано срещу него от вътрешната му опозиция, Кортунов смята, че Кремъл не търси среща или споразумение, "което би могло да постави Тръмп в още по-несигурно положение от това, в което е в момента".

Какво иска Путин от Тръмп?

И все пак Путин иска нещо от Тръмп. Проблемите със САЩ загнояват. Една среща няма да разреши всички американско-руски въпроси В Сирия руските и американските пилоти могат да се окажат в пряк сблъсък. В Украйна, битката и гибелта продължават. Контролът върху оръжието се крепи на нишка, като няколко гласовити политици и в двете страни призовават правителствата си да излязат от Договора за ядрени сили със среден обсег и да оставят изтичането на споразумението за рестартиране. Москва все още се гневи поради решението на президента Барак Обама миналата година да експулсира 35 руски дипломати, за които САЩ подозираха, че са агенти на разузнаването, и стъпката за поемане на контрола над руските дипломатически имоти в Мериленд и Ню Йорк, обвинявайки Москва, че ги използва за разузнавателни цели. По това време Путин реши да не отвръща, но руското външно министерство вече предупреждава, че може да отвърне на удара. В четвъртък говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова заяви пред репортери:

"Най-добре е да върнем незабавно нашата собственост, в противен случай Русия има право да излезе с отговор око за око по отношение на американски имот в Русия. Искам да потвърдя, че ответните мерки могат да се използват."

Администрацията на Тръмп все още не е възстановила широкия спектър от комуникации, които Обама изключи след присъединяването на Крим от Русия. Никой в Кремъл обаче няма каквато и да е илюзия, че една среща с Тръмп, дори и най-привличащата общественото внимание, лесно ще разреши тези проблеми.

"Путин би искал да чуе ангажимент, че Тръмп би искал да предотврати по-нататъшно влошаване на отношенията, но вербален ангажимент е почти максималното, което можем да постигнем от администрацията на Тръмп", каза пред CNN Дмитрий Суслов от Московското висше училище по икономика.

Кремъл може да достигне до "символичен жест" от Тръмп, че е готов да нормализира отношенията си - а за Путин, каза Суслов, това може би е достатъчно.

"Той (Путин) може да продаде срещата у дома, дори ако това е символична среща", казва Суслов, "защото за него е важно да докаже, че Русия не е изолирана, че Съединените щати в някаква степен зачитат Русия и са готови да започнат работа с Москва."

През ноември руските граждани може и да са се надявали, че новоизбраният президент Тръмп ще може да промени отношенията между двете страни, когато дойде на власт, но тази надежда беше попарена преди месеци. "Не мисля, че обществеността чака истински пробив в момента", казва Суслов. "Те чакат точка, която да докаже, че сме се ударили в дъното и постепенно се измъкваме от тази бъркотия и мисля, че никой не очаква това движение да бъде бързо или лесно."

Всичко, освен пълния провал, ще бъде успех

Зад кулисите върви трудно дипломатическо договаряне. На 21 юни Русия отмени планираната среща между руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и американският помощник-държавен секретар Том Шанън, на която се очакваше да се опитат да разрешат някои ключови дразнители между Москва и Вашингтон. Русия посочва новите санкции, наложени от Вашингтон, и липсата на специфики, предложени от администрацията на Тръмп. Все пак, каза Суслов, има истинска подготовка за среща на Путин-Тръмп, но когато се срещнат, смята, че президентите ще обсъждат само "контурите" на дневния ред, оставяйки подробности по-късно да бъдат разкрити от техните висши служители. "Днешното спазване на нисък профил и избягването на публичност", каза той, "е единственият начин да се направи нещо в тази много неудобна политическа среда в Съединените щати". Андрей Кортунов от руския Съвет по международни отношения също няма големи очаквания: "Мисля, че всичко друго, освен ясен провал, ще бъде успех". Така че какво ще кажете за вариантите на снимки от срещата им? Ще се усмихват ли Путин и Тръмп, когато се ръкуват? Ще има ли някаква химия между тях? Едва ли. Но с тези два непредвидими лидери всичко може да се случи.

Коментарът е на Джил Дохърти, CNN. Препечатваме го от БГНЕС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване