07/03/17 20:00
(http://offnews.bg)

Събарянето на паметника "1300 години България" пред НДК в снимки (галерия)

Днес е паметен ден за историята на София. След години обсъждане, приемане на решения, обжалване, отворени писма и протести Софийска община започна работа по демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Паметникът е част от града ни от 1981 г., когато е построен за едва 8 месеца. От тогава насам той е постоянен повод за обсъждане - едни го харесват, други не. Винаги около Двореца, ако се заслушаш, можеш да чуеш спорове между минувачите, които обсъждат монумента. Всъщност, дори самият Тодор Живков не харесва творбата на арх. Валентин Старчев.

Съвсем скоро обаче споровете ще заглъхнат, тъй като паметникът предстои да изчезне, а на негово място да се появи друг, посветен на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

По време на днешния демонтаж на част от паметника върл противник се хвърли на металното заграждение около паметника, крещейки силно и ридаейки за една от металните статуи, припознал в нея светите братя Кирил и Методий, предаде "Булфото".

За утре пък е предвиден протест, организиран във фейсбук, който ще се обяви в защита на "1300 години България". Това ще бъде трети протест срещу премахването на паметника.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване