07/04/17 06:39
(http://www.klassa.bg/)

Градушката удря с 300 обяви в час

 

Ледени топчета се изсипаха над цялата страна, евакуират населени места в Свищовско

Градушката се движи с 300 обяви за час. Това показва справка на „Монитор“ в сайтовете за безплатни обявления, които предлагат услуги свързани с природната стихия.

Само минути след като над София се изсипа градушката в интернет пространството започнаха да валят предложения за ремонт, покривала и дори застраховки от ледените късове. Покривките за автомобил започват от 100 лева и стигат до 300, в зависимост от размера на колата. Продавачите гарантират, че дори най-едрата градушка няма да остави и следа върху боята, ако колата е завита с техния продукт.

Сервизите пък предлагат промоции от по 500 лева за ремонтиране на автомобила. Те дори промотират нова система, която не изисква пребоядисване, а само поправя вдлъбнатините по купето. От сдружението на автосервизите в страната съобщиха за „Монитор“, че вече дори връщат клиенти за по-сложни ремонти заради очакването да се появят такива, които имат поражения от градушките. Причината е, че

застрахователите плащат на момента, в който колата се вземе за ремонт

и печалбата си заслужавала. Редовите ремонти пък се покривали едва след свършената услуга и така работилниците оставали без оборотни средства, които лесно могат да развържат.

Застрахователите пък предлагали лесни и бързи процедури за промяна на полицата, в които се включвали и щети, предизвикани от природни бедствия. Годишната ставка за автомобил там била около 10% от пазарната му цена.

В неделя през нощта градушки удариха различни части на страната. Топчета с големина на орех се изсипаха в района на София и Перник, както и във Врачанско, Русенско и Плевенско. Междувременно служители на Агенцията за борба с градушките излязоха на протест (виж вдясно). Синоптиците очакват и през следващите дни на много места да паднат градушки и интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури.

Предупреждение за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 25 области

в страната. В 10 области в страната важи оранжев предупредителен код. Това са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград. Там се очакват силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очаквани количества валежи са 35-65 мм за 12 часа. През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

През нощта и в следващите дни четири екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община обработват сигнали в връзка с валежите и градушки, които преминават на София, съобщиха от общината. Досега екипите на „Аварийна помощ и превенция” са реагирали на място на 11 сигнала за паднали клони на дървета, завирявания и счупени керемиди на покриви. Работят и екипи на столичната пожарна. Възложено е на почистващите фирми да състоянието на дъждоприемните шахти и да извършват почистване от паднала листна маса. Столичен инспекторат контролират дейността на фирмите, ангажирани с почистването на града. Във всички райони на Столична община има дежурни, които следят обстановката. Наблюдават се и нивата на речните корита, които са в норма.

Критична е обстановката в Свищовско след проливните дъждове. Това каза кметът на Община Свищов Генчо Генчев, цитиран от "Фокус". По думите му най-тежко е положението в село Овча могила. Според него там и дерето прелива. Залети са и малкият и големият мост в селото. На място са екипи на Пожарната, както и зам.-кметът. Генчев съобщи, че

ако се наложи, населението от ниските части на селото ще бъде евакуирано.

В момента се събира информация от кметовете на населените места. С нарушено електрозахранване са селата Червена вода, Деляновции Горна Студена. В село Ореш пък се е образувало свлачище. На място е изпратен екип, който да насипи брега с каменна фракция, за да се спре свличането. Залят е и пътят в село Вардим. В Свищов има наводнения в централната част на града, както и в района на жп гарата. По думите на Генчев цял ден се работи по отводняване на шахтите. Наводнени са мази и гаражи. „Имаме надигнати улици и асфалт, но към този момент не можем да дадем точна информация, тъй като улиците са залети изцяло от вода. След като свърши критичното положение, ще се извърши оглед на щетите“, посочи Генчо Генчев.
След интензивен и проливен дъжд около 13,20 ч. днес са прелели водите на язовир „Николаево” V в района на Тенекиен хан в област Плевен. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Плевен. Второкласният път Плевен - Ловеч е затворен за всички моторни превозни средства поради наводнение и свличане на голямо количество земна маса. Евакуирани са всички автомобили в участъка. Няма пострадали и бедстващи хора. Районът се охранява от екип на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР - Плевен.

 

Порой наводни Русе за 40 минути 

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Порой наводни за 40 минути този следобед улици, булеварди и подлези в Русе, закъсаха много автомобили. По данни на хидрометеорологичната станция от 14,20 до 15,00 часа са паднали 29 л/кв. м дъжд, като продължава да вали.

Екипи на противопожарната служба реагират на множество сигнали за закъсали автомобили, както и на тролей с пътници. От областната управа информираха, че девет села в региона са с нарушено електроподаване, като пет от тях са в община Две могили. За щастие не са получавани сигнали за бедстващи или пострадали хора. Силна буря, придружена с дъжд и градушка, е нанесла сериозни щети върху реколтата в област Русе. Населени места са останали без ток. В други има частично нарушение на електроподаването.

От областната управа съобщиха, че ток няма в град Бяла и в селата Бистренци и Дряновец. Електроподаването е нарушено в град Борово и в селата Стърмен, Копривец, Полско Косово, Помен, Баниска и Долна Студена. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

Градушка с големината на лешник е валяла тази нощ в община Две могили. Природното бедствие не отминало също Бяла и Борово. В град Две могили са унищожени напълно зеленчукови градини, има и улици с отнесен от пороя асфалт. В Бъзовец и в Батишница също са нанесени сериозни поражения върху зеленчуковите насаждения.

"Малко след полунощ се чу страшно бучене, след което в продължение на 10 минути се изсипа суха градушка, която повали домати, краставици и царевица. Земята позеленя от падналите листа. Не стигна това, но три часа по-късно повтори още веднъж – този път ледените топчета бяха примесени с дъжд“, обясняват хора от засегнатите населени места.

В село Пейчиново, община Бяла, градушката била с диаметър три-четири сантиметра, като нанесла поражения по зеленчукови и овощни градини.

От силната буря по пътищата в областта има паднали дървета и клони, които са били отстранени от дежурните екипи.

От хидрометеорологичната станция информираха, че в Русе тази нощ са паднали 26,1 л/кв. м дъжд, а скоростта на вятъра е достигала до 90 км/час. От общинската управа обясниха, че са били изпочупени клони, храсти и дървета. Дежурните екипи на противопожарната служба и на фирмите, ангажирани с почистването, са ги отстранили.

 

Шуменци увиха колите в юргани 

КРАСИМИР КРУМОВ

Винили от стари билбордове, одеала, брезенти и дори юргани влязоха на въоръжение в Шумен за превенция в щетите на очакваните градушки, след като за района беше обявен жълт код. Шуменецът Димитър Иванов публикува в страницата на "Хонда Брадърс" снимка на старателно подготвена за катаклизми "Хонда", която е покрита с родопско одеало, черги и юрган.

Нощната буря срещу понеделник в събота обаче беше много по-слаба от очакваното. "Шуменското плато спря сериозно бурята, която идваше от югозапад. Второто ядро мина от север, но облачноста беше много висока и мълниите бяха само облак-облак - изключително висока активност, около 2 секунди между мълниите. Но не гърмя силно." - коментира фотографът Злати Димитров, който се прочу като Ловец на мълниите заради уникалните кадри, които успява да заснеме по време на гръмотевични бури.

В Левски обаче падналата градушка е била с размери на кокоши яйца, показа във фейсбук местната жителка Даниела Петкова. Големият диаметър на "яйцата" е 4 сантиметра, а при падането си градушката е направила на решето PVC покрив и оставените по земята съдове, натрошила е поливни тръби и е предизвикала поражения по зеленчуците. Бедствието унищожило в дома й 100 квадратни метра навес, изпочупила циглите по покрива, удавила разсадите. Счупено било и стъклото на колата на сина й, а на фамилния автомобил било само пукнато. Всички посеви, гроздето и плодовете по дърветата били съборени на земята, разказа Даниела.

 

Огън и лед унищожиха села в Кюстендилско

СЕВЕРИНА ИВАНОВА

Пожари и градушки унищожиха цели села в Кюстендилско. Само в рамките на два дни бяха регистрирани общо 17 пожара, уточниха от пресцентъра на ОДМВР. През почивните дни пламна вила и огромна черешова градина в Драговищица. Близо 40 декара насаждения от череши са изгорели от пламъците, а пожарът бързо се разпространил на няколко фронта. „Разбрахме какво е станало по камбаната на черквата, а след това се включиха и предупредителните сирени. Доброволците бързо се включихме с водоноски, трактори, лопати. Помогнахме на екипите на пожарната“, коментира участник в спасителната акция.

 

„Искаме да си запазим черешите, имаме два декара, това ни е поминъка, ще се борим какво да правим“, споделя Десислава Петрова. Заради вятъра пламъците бързо стигнали и до съседното село Стенско. Кметът Огнян Янев е доволен, че стопаните се отзовали с подръчна техника, с цистерни с вода, но за съжаление много от площите били опожарени и тепърва ще бъдат установени щетите. Стопаните, които са застраховали имотите си, ще получат обезщетение. Такива обаче се броят на пръсти, тъй като застраховките са изключително високи. Пожарът обхванал близо 1 200 декара от землищата на двете села. Все още причините са в процес на изясняване.

 

Само няколко часа след пожара последва и градушка в района на Драговищица и други съседни села, която смаза зеленчуковите градини на местните. „Всичко е повалено, плаче ни се. Няма такава драма. Първо бяха студовете през април, след това огромния пожар, а сега и градушка“, жалват се местните хора. Те са категорични, че са претърпели загуби за стотици левове, които няма как да си възстановят.

 

Следят постоянно 28 язовира в Северна България

Постоянно се следи нивото на 28 язовира в Северна България. Досега няма констатирани проблеми с големите водоеми в страната и всички те имат свободен обем, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От ведомството обясняват, че мониторингът над язовирите в страна е засилен и към този момент няма непосредствена опасност. Във връзка с паднали обилни валежи под особен надзор са язовирите в Северна България, а екипи обхождат непрекъснато водоемите.

Още миналата седмица, във връзка с очакваната промяна в метеорологичната обстановка, теренната работа на екипите е показала, че язовирите разполагат с необходимото количество свободен обем, което да поеме допълнителните водни количества при влошаване на времето, коментираха още от ДАМТН. Това се отнася и за критичните близо 200 язовира, като някои от тях са наполовина пълни, увериха експертите.

За последните два месеца бяха проверени 1122 язовира, като бяха съставени 118 акта и над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

 

Буря накъса жици и уби три крави

ИВАН ПЪРВАНОВ

Буря накъса жици и уби три крави в свищовското село Овча могила. Собственикът им, които се опитал да помогне на животните пък е със счупен крак и е настанен в болница. Най-сериозни щети в неделя през нощта бурята нанесе именно в крайдунавския град.

На много места имали паднали дървета, активизирало се е и старо свлачище край село Ореш. В пет села е паднала и градушка, която е унищожила посевите и е потрошила покривите на къщи. Друго сериозно пострадало село е Караисен в община Павликени. Там едрите зърна лед са начупили прозорците на детската градина. Има и села без електричество. В останалите осем общини на Великотърновска област засега няма данни за сериозни щети. Няколко села са без ток след полунощ за по няколко часа заради паднали мълнии, които са причинили повреда в електрическата мрежа.

 

Градушка удари десетки села във Врачанско

РАЙНА ТОШЕВА

Градушка удари десетки села във Врачанско, а срещу ледените облаци са изстреляни 150 ракети само за една нощ. Небесната бомбардировка е ограничила до голяма степен щетите от градушката, защото е намалила големината на ледените късове. По думите на директора на командния пункт в село Бърдарски геран Йордан Йорданов, ракетите раздробяват парчета с големина на ябълка до отломки, колкото джанки или царевични зърна. Заради ударната стрелба обаче ракетите са свършили, но веднага е започнало зареждане с нови. Площадката в Бърдарски геран покрива около 2 милиона декара площи от областта.

Само през нощта срещу понеделник над региона са се изсипали към 72 литра дъжд на кв. м., съобщи кметът на Враца Калин Каменов. Най-страшно е било положението в село Баница, където градушката е унищожила 30 на сто от насажденията. Поражения има и в село Оходен. В Чирен градушката е била придружена с обилно количество валежи, при които са наводнени две къщи. Срутили са се и бетонни плочи, които са запушили канал.
Заради бурята без ток са останали за няколко часа селата Вировско, Власатица, Върбица, Девене, Мраморен и Тишевица.
През целия ден в понеделник аварийни екипи на Гражданска защита отводняваха засегнатите участъци и къщи.

 

За догодина им обещават по-високи заплати

500 лв. бонуси за стрелците след протест

ВАСИЛ ПЕТРОВ

Градушки удариха различни части на страната тази нощ. Ледените кристали се изсипаха в района на София и Перник, както и във Врачанско, Русенско и Плевенско. Срещу градоносните облаци са били изстреляни 350 ракети и заради скоростта на промяната на времето те на места не навсякъде се предотвратени поражения върху нивите. Щетите ще бъдат ясни най-рано към края на седмицата, след като в пострадалите стопанства влязат комисии.

Междувременно служители на Агенцията за борба с градушките излязоха на протест. В сезона на градушките те обявиха, че спират работа. Стрелците, които защитават цялата Горнотракийска низина, поискаха подобряване на условията на труд и 20% увеличение на заплатите си.

Повечето от тях получават по 360 лв. на месец.

По информация от Изпълнителна агенция „Борба с градушките” (ИАБГ) от 200 площадки в стачката са участвали служители от само 23 от тях. Земеделският министър Румен Порожанов я определи като незаконна и обвини БСП в подстрекаването й.

 

 

За да тушира социалното напрежение в подписаното вчера споразумение със синдикални организации от ИАБГ Порожанов пое 3 ангажимента. Първият е за изплащането на еднократна премия от около 500 лв. на ракетострелец, като за целта министерството е отпуснало 386 000 лв. По този начин щяло да се постигне ръст от 18% на заплатите. Порожанов увери, че ще се потърсят начини за повишаване на възнагражденията през следващата година. В споразумението, подписано освен от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов още и от изпълнителния директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев, от председателя на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева и от Евгений Иванов от браншовия синдикален съвет на работещите в ИАБГ, се гарантира запазване на работните места на служителите по места. „Василева обясни за „Монитор“, че

минималната премия ще е 460 лв.

Третият ангажимент е да се съдейства „ракетострелец” да бъде вписана в общия класификатор на професиите, за което синдикатите настояват отдавна.

Георги Михайлов, шеф на полигона в Голям Чардак, Пловдивско каза, че се чуди как да задържи младите кадри По думите му софтуерен специалист, работещ на новия радар взема едва 600 лв. заплата.

 
С 350 ракети удариха облаците за една нощ

350 за изстреляните ракети срещу градоносните облаци в цялата страна през нощта на неделя към понеделник, съобщи вчера изпълнителният директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев. По думите му от началото на кампанията са изразходвани вече 4000 ракети, но в складовете на агенцията има още 6000, които ще стигнат до края на сезона.

Той обясни още, че през нощта и рано сутринта основно бурята е вилняла в районите на областите Враца и Плевен. Следобед в понеделник информацията от радарите на агенцията е показала образуването на градоносни облаци и в района на област Търговище, където обаче ведомството няма полигони.

По информация на „Монитор“ поражения от градушки е имало по стопанства в карловските села Иганово, Певците,Кърнаре, Столетово, Христо Даново. Ледените късове са валяли там в понеделник по обяд - около 12.00 часа. Посевите на хората са помлени, твърдят запознати.

По същото време за кратко градушка е паднала и в Катуница, край Пловдив, но е било за съвсем кратко време и поражения не е имало.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване