07/05/17 05:47
(http://www.klassa.bg/)

10 автобуса тръгват към Украйна за световен събор на българите

 Предвидени са 10 автобуса да отпътуват от големи български градове към с. Мала Перешчепина Украйна за Световния събор на българите "Към завета - Кубрат 2017". Това стана ясно от пресконференция на патриотични организации, заели се със събитието. Съборът, по повод 105-годишнината от откриването на гроба на хан Кубрат, ще се състои на 16 и 17 септември, когато нашенци от цял свят са поканени да се поклонят пред мемориалната плоча над гроба на българския държавник. Все още тече записването за желаещи да тръгнат от България, като пътуването, включващо 4 нощувки, възлиза на около 470 лв. на човек. Повече информация може да бъде намерена на сайта на фондация "Хан Кубрат". На събитието ще присъства и боксьорът Кубрат Пулев, а представители на организацията „Велика България“ ще пристигнат с мотори.

 

"Кубрат преди повече от 13 века започва разселването на българите по целия свят. Днес ние се нуждаем от фактор, който да ни сплоти и да помним, че ние сме една от най-старите народности в Европа", заяви Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз. По думите му във всеки автобус ще има фолклорен състав, а сборът ще представлява 2 дни надпяване и надиграване в прекрасна борова гора.

Организаторите са подели и инициатива за издигане на цял мемориален комплекс на хан Кубрат и синовете му на мястото. За целта е открита дарителска кампания за набиране на средства. За сега са събрани над 18 хил. лв., а целият комплекс възлиза на приблизителна стойност 120 хил. долара, уточни един от инициаторите Румен Спасов, председател на Международната фондация "Хан Кубрат". Издават ценни книжа за дарения с минимален номинал 10 лв., които важат и за данъчни облекчения. Проектът за мемориала предвижда изграждането на църква, арка със знак като пръстена на хана, а в началото на алеята- паметник на Кубрат и неговите пет сина. По план. до една година трябва да е факт.

Зам.-председателят на Комисията по външна политика Красимир Богданов отбеляза, че депутати също се включили с дарения. По думите му мемориалът можел да се превърне в „Йерусалим на българщината", а Делян Дамяновски от асоциацията на председателите на общински съвети предложи дори да се издава свидетелство за поклонничество на посетителите, каквато е практиката и в Йерусалим. Ивелин Михайлов от фондация "Въздигане" пък подчерта, че българите бягат от страната, защото биват огорчавани от управляващите. Ето защо били нужни обединителни символи като този, за да им се покаже, че България сме българите, а не политиците. Той посочи още, че фондацията има финансова готовност да изгради паметник на хан Кубрат и в София, стига да получат съдействие от страна на местните власти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване