07/05/17 05:19
(http://www.clubz.bg/)

Как българските цигари станаха румънски

Тютюневият гигант „Бритиш американ табако” (BAT) инвестира 60 милиона евро в нова производствена линия в Плоещ, Румъния, съобщи информационната агенция „Медиафакс”.

Преди три месеца BAT купи от „Булгартабак” водещите марки на холдинга Victory, Eva Slim и GD. Сделката бе обявена за над 100 милиона евро, но заедно и с придобиването на дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

След покупката на българските марки цигари BAT на практика утроява инвестицията си в Румъния. В края на миналата година компанията обяви намерение да построи нов производствен цех и да обнови оборудането си в Плоещ за 21 милиона евро в срок от пет години.

„Медиафакс” обяснява увеличаването на инвестицията с постепенното затваряне на фабриката на BAT в Германия и с придобиването на марките на „Булгартабак”.

Част от обема на производство ще бъде преместен от България в Плоещ”, пише „Медиафакс”.

Това ще създаде нови 120 работни места в румънския град, където вече над 700 души работят за BAT, а 150 компании имат договори като доставчици с тютюневия гигант. Общото производство на цигари в Плоещ се очаква да се увеличи с 30%.

Преди да продаде марките си, „Булгартабак” затвори фабриката си в София. Това бе обяснено с репутационни проблеми и прекратен износ за Близкия изток. По същото време се появиха публикации в чуждестранни медии за съмнения за участие на лица около холдинга в контрабанда на цигари в Близкия изток.

Публикувана на 07/05/17 05:19 http://clubz.bg/55844-kak_bylgarskite_cigari_stanaha_rumynski

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване