07/05/17 06:28
(http://www.clubz.bg/)

Ненчев: Някога Радев беше по-голям атлантик от Паси, сега заобикаля истината

„Аз съм силно обезпокоен от това, което казва президентът Румен Радев, защото не ми прилича на обединител на нацията човек, който заобикаля истината. Този човек е непоследователен. Няма логика в поведението и начина му на мислене", заяви днес пред Нова тв бившият министър на отбраната (2014-2017) Николай Ненчев.

Така той коментира промяната на позицията на Радев за модернизирането на българските ВВС. Вчера Ненчев бе призован в прокуратурата по обвинението, че а застрашил живота на българските пилоти чрез договорите за ремонт в Полша на самолетите „МиГ-21“.

"Радев беше голям застъпник да се откъсмем от зависимостта си от Русия. И е прав, разбира се. Казваше, че хем правим излитания срещу руската стратегическа авиация, хем ремонтираме самолетите си там", продължи Ненчев.

Според него сега президентът е на път да ни скара с Варшава.

"Полша е изключително коректна. Никога през последните 30 години в авиацията не са влагани средства, колкото при моя мандат. Това са над 100 милиона лева в изтребителната авиация за две години и половина", изтъкна Ненчев.

Той допълни, че два от четирите ремонтирани в Полша двигатели сме ги получили много по-рано, отколкото сме щели да ги получим от Русия. А сега прокуратурата го обвинява, че е накърнил интересите на руската компания "МиГ".

"Има рамково споразумение, което ни позволява да сключваме договор, без да обявяваме обществена поръчка. С Полша постигнахме с 40 на сто по-ниски цени", изтъкна бившият министър.

Той настоя, че при едни и същи условия цените, предложени от Полша, са били по-изгодни. Имало и по-добра гаранция, и безплатен транспорт. Главен гарант била полската държава, защото договорът бил с нея.

"Някога Румен Радев бе по-голяма атлантик от Соломон Паси. А след това стана застъпник за затопляне на отношенията с Русия. При първото си посещение в Брюксел се застъпи за падане на санкциите."

Така Ненчев коментира думите си от вчера, че има Радев преди и след генерал Леонид Решетников. С този руски генерал е била обсъдена президентската кандидатура на бившия командващ ВВС.

Ексминистърът отхвърли твърденията, че по негова заповед два договора с РСК "Миг" за 7 милиона лева били заключени в касата на заместичката му Десислава Йосифова, а в това време паралелно се прави нов договор с Полша. И повтори, че става дума за рамково споразумение, което не задължава.

"Тъй като темата е дали е приземена авиацията, точно обратното е. Първо, 6 двигателя от Полша. На второ място, близо 70 милиона лева, осигурени с обществена поръчка. Това са нови 10 двигателя - 6 отремонтирани и 4 съвсем нови, които получават ВВС", каза още Ненчев по повод обвиненията на Радев към него.

И продължи:

"Вторият договор с Полша трябва да се финализира. Той е изключително важен. Ние като партньор на НАТО извършваме мисии. Нашите самолети са неразпознаваеми за тези на НАТО. Както и ние не ги разпознаваме. Т.е. нашите партньори възприемат самолетите ни като вражески. Няма връзка освен визуална."

Точно днес президентът Радев замина на двудневно работно посещение в Полша.

Днес той ще се срещне с живеещи там наши сънародници, както и с представители на полски държавни институции, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2. А утре ще участва в срещата на върха на инициативата "Три морета". Тя се организира от 12 държави с излаз на Черно, Средиземно и алтийско море. Там ще бъде и американският президент Доналд Тръмп, който се очаква да предложи американски газ на страните, които са силно зависими от руски доставки.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване