07/05/17 05:50
(http://www.klassa.bg/)

САЩ въвеждат максимални улеснения за износа си на втечнен газ в Европа

 САЩ възнамеряват да опростят максимално процедурите за износ на американски втечнен природен газ за страните от Централна и Източна Европа, пише RNS. Очаква се плановете за това да бъдат обявени от президента Доналд Тръмп по време на форума „Три морета” във Варшава. Събитието ще се проведе преди срещата на Г-20 насрочена за 7 и 8 юли в Хамбург. В групата „Три морета” участват 12 страни от ЦЕИ, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Междувременно първата партида на американски втечнен природен газ за Полша бе докарана от Cheniere Energy през юни, а Литва сключи първи договор за доставки от САЩ, като синьото гориво се очаква да пристигне през втората половина на август. Друга щатска компания Tellurian планира след 5 години успешно да конкурира „Газпром” на полския пазар.

Очаква се към 2020 г. да станат третият в света най-голям износител на втечнен природен газ. В момента на върха са Катар, Австралия и Алжир. САЩ вече имат капацитет за доставки на около 70 млн. т годишно.

Катар, който е най-големият износител на втечнен природен газ в света, обяви днес, че планира да увеличи производството на синьо гориво с 30%, предаде АФП. Малкото емирство възнамерява до 2024 г. да произвежда 100 млн. т годишно, заяви Саад ал Кааби, президент и главен изпълнителен директор на държавния гигант Qatar Petroleum - QP, на пресконференция в Доха.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване