07/05/17 20:11
(http://www.clubz.bg/)

Терористи обрали военна база в Португалия?

Властите в Португалия подозират, че обирът във военната база "Танкуш" миналата седмица е дело на международни терористи или трафиканти на оръжие.

Това се казва в изявление на главната прокуратура в Лисабон, цитирано от световните медии. Тези подозрения накарали прокуратурата да разшири обхвата на разследването.

Кражбата бе разкрита на 28 юни. Вероятно тя е била извършена предишната нощ.

От базата "Танкуш", намираща се на 100 километра североизточно от столицата Лисабон, бяха откраднати 1450 патрона с калибър 9 милиметра, 18 гранати със сълзотворен газ, 150 ръчни гранати, 44 противотанкови гранати и 264 пластични експлозива.

Досега португалските въоръжени сили не са огласявали пълен списък на откраднатото. Списъкът бе публикуван от испанското издание "Ел Еспаньол", което твърди, че се е сдобило с него от службите за борба с тероризма в Мадрид. Португалия незабавно уведоми за инцидента съюзниците си в НАТО и страните членки на ЕС, като поиска помощ за откриването на задигнатите оръжия и за залавянето на извършителите.

Президентът Марселу Ребелу де Соуза (вляво) и шефът на генщаба Фредерику Ровишку Дуарте пристигат в "Танкуш" след обира.

Обирджиите са проникнали на територията на базата, като са прерязали оградата. Разпространени снимки показаха, че оградата на много места е в окаяно състояние.

Освен това стана ясно, че охранителните камери в "Танкуш" не са работили поне от две години насам, тъй като са били развалени и изобщо не са били поправяни. И по тази причина не са записани нито бандитите, нито обирът.

"Властите почти са уверени, че проникването е станало с помощта на хора отвътре. Вероятно не са военнослужещи, а на някой от цивилния персонал. Или на служители на фирмата, която съвсем наскоро е извършила ремонтни дейности в базата", споделиха пред Клуб Z журналисти от лисабонския вестник "Ешпресу".

"Танкуш" е една от главните оперативни военни бази в Португалия. Там войници от страната се подготвят за умиротворителни мисии по света - както под егидата на НАТО, така и на ООН.

Проникването вътре е станало по изключително професионален начин и е резултат от сериозно нарушаване на сигурността на базата, заяви португалският военен министър Жозе Азереду Лопеш. 

"Няма съмнение, че в момента откраднатото пътува към пазара за незаконни оръжия и по-късно може да бъде използвано за много и различни цели като тероризма", допълни той.

Оградата на базата е в окаяно състояние. А тази наблюдателна кула отдавна е изоставена.

"Който и да е откраднал оръжията, е знаел какво има в складовете. Обрани са точно определени два склада, които не са най-близките до изхода. Трябва да се направят съответните изводи", каза на свой ред ген. Фредерику Ровишку Дуарте, шеф на генщаба на португалските въоръжени сили.

Заедно с президента Марселу Ребелу де Соуза той посети на 4 юли базата "Танкуш".

Заради кражбата са уволнени петима военни командири. Ген. Ровишку Дуарте изрично уточни, че няма данни някой от тях да е свързан с дръзкото престъпление.

Вчера пък в. "Ешпресу" съобщи, че бандитите, заподозрени за обира, са били известни на полицията, която изобщо не си е направила труда да ги следи. Силите на реда са смятали, ч групата ще извърши някакво престъпление, но не били наясно какво точно. Затова решили да не ги арестуват, а просто да ги дебнат. но по неизяснени засега причини са ги проспали.

А в. "Публику" съобщи днес, че близо половината казарми и военни бази в Португалия, сред които и "Танкуш", се охраняват от... частни фирми. Причината е липса на пари в държавния бюджет. Това е масово явление в страната от 2009 г. насам, откирили репортери от изданието.

Частна компания пазела дори разположена на територията на Португалия база "Редут Гомеш Фрейре", където са разположени части от STRIKFORNATO - Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО. За охраната й правителството в Лисабон платило на частна компания 53 000 евро през 2013 г.

Явно предстоят още скандални разкрития, намеква "Ешпресу". И със сигурност ще хвърчат още глави.

Публикувана на 07/05/17 20:11 http://clubz.bg/55875-teroristi_obrali_voenna_baza_v_portugaliq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване