07/06/17 14:10
(http://offnews.bg)

Безлихвени кредити и стипендии са част от стратегията за борба с демографската криза

„Ще насърчим раждаемостта, като осигурим жилища на почти безлихвени кредити за младите семейства. Искаме да привлечем българите с българско самосъзнание в Македония, Молдова, Украйна, бившите съветски републики обратно в държавата. Те са не малък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще ангажираме студентите с помощи и стипендии. Срещу тях те ще имат задължението да останат в България, да работят и да предават своите знания и опит. Същото важи и за студентите в чужбина. Държавата може да си позволи тези стипендии“. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на кръгла маса на тема „Демографски процеси и тенденции в България“.

Симеонов наблегна и върху наболелия проблем със застаряването на населението. Той заяви, че трябва да се работи в насока профилактика на здравето много повече отколкото към вече констатирани болести. По думите му трябва да се осигури естествено продължаване на живота на възрастните, а не изолирането им от икономиката ни.

На въпроса кога ще започнат да се прилагат тези мерки, вицепремиерът обясни, че в момента има научно обсъждане и определяне на тенденциите и целите. Въпреки че през 2012-та година е създадена национална стратегия, тя не е дала добри резултати и по нея ще се нанесат корекции. Екип на БАН е натоварен с важната разработка, която ще бъде готова до края на 2017 г., но Симеонов каза, че няма да се чака толкова и мерки ще се вземат и по-рано.

По думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова досега демографската политика се е прескачала.

„Само националната стратегия няма да реши проблема. Ние ще работим върху регионалната такава, защото всеки един регион си има специфика. Хората са различни и всеки има своите проблеми, етнически и религиозни ­специфики. Трябва да се отиде на място и да се види как да се помогне на хората. Трябва да се създаде връзка между образованието и бизнеса и да се намери начин да се помага на младите в тяхната реализация", заяви Петрова.

„Приоритет са Монтана, Видин, Лом. Искаме да върнем младите хора там. Да им осигурим възможност да създадат семейство и деца. Трябва във всяка една община да има по поне двама обучени специалисти, които да помагат на младите да се ориентират и развиват. Мерките са комплекси. Не само ние трябва да се обвържем с тази стратегия. Тук отношение има всяко едно министерство“, добави заместник-министърът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване