07/06/17 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Какво се очаква във Варшава от посещението на Доналд Тръмп в нея

 Във Варшава се хвалят, че президентът на САЩ Доналд Тръмп по път за срещата на високо равнище на Г-20 ще посети именно Полша, а не Франция или Великобритания. Западните медии смятат, че преди срещата в Хамбург Тръмп иска да поиграе с регионалните амбиции на Полша. Какво очакват във Варшава?, пита руският вестник Взгляд.
В навечерието на посещението на американския президент във Варшава заявиха, че „Полша и САЩ ще обсъдят възможностите за сключване на дългосрочен договор за доставки на американски газ“. „Първите тестови доставки на втечнен газ вече са реализират“, сочи президентът на страната Анджей Дуда, според който на терминала за втечнен газ на балтийското пристанище Свиноуйсце „всичко премина, показвайки че всичко това е възможно“. 
Във Варшава смятат, че началото на доставките на американски втечнен газ значително ще засили позициите на Полша в преговорите ѝ с „Газпром“. Западните медии същевременно сочат, че увеличаването на износа на газ в Европа е един от основните приоритети на правителството на Доналд Тръмп.
Посещението на Тръмп явно е ободрило Полша не само в икономически план. „Страната има всички шансове да стане член на Г-20“, заяви президентът Дуда. Варшава се опитва да стане лидер в Централна и Източна Европа. Готова е да оспори първенството на страните от „Стара Европа“. В посещението на Тръмп полските власти виждат одобрение на тези линия. 
Тръмп може да играе в полза на регионалните амбиции на Полша, използвайки я в играта с Германия и с другите „стари европейци“. Според западните медии, посещението на Тръмп през май в Европа е разстроило силно Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел очаква в Хамбург, на срещата на високо равнище на Г-20 трудни преговори. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване