07/06/17 13:23
(http://www.clubz.bg/)

Обискират щабове на Навални в цяла Русия

Руските сили на реда, подпомагани от пропутински активисти, тарашат вече няколко дни поред щабове на блогъра опозиционер Алексей Навални из цялата страна, предаде Нюз.Ру.

За три дни подобни инциденти имало в няколко града.

Днес бяха обискирани щабовете в столицата Москва и в сибирския град Вологда.

Всичко това се случва, докато Навални продължава да излежава административен арест за организиране на митинг срещу корупцията. Очаква се той да излезе на свобода утре, след 25 дни зад решетките.

Властите в различните градове масово отказват на привърженици на Навални да организират "голям агитационен съботник" по повод освобождаването му, заяви Леонид Волков - шеф на щаба на опозиционера.

В Москва полиция нахлула в щаба в ранните часове на деня. Пребит от бой бил дежурилият там доброволец Александър Туровски. Той е откаран в съда и ще бъде съден за неподчинение на органите на реда.

Причина за обиска в Москва е "самоуправство" в резултат на нарушаване на договора за наема на помещенията, обяснили от полицията.

А в офиса във Вологда нахлули поради това, че там можело да има екстремистка литература. Не се съобщава дали такава е намерена.

Алексей Навални смята да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., макар че през февруари той бе осъден условно на 5 години затвор, след като бе признат за виновен в тежко престъпление. Именно по тази причина законите не му позволяват да се кандидатира. Навални обаче обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Отделно през март Навални бе осъден на 15 дни административен арест и глоба в размер на 20 000 рубли (323 евро). Обвинението бе "организиране на масово едновременно пребиваване на граждани на обществени места". Блогърът бе арестуван за участие в неразрешен от московските власти митинг срещу корупцията и с искане на оставката на премиера Дмитрий Медведев. Само в столицата бяха задържани над 1000 души.

Причина за протестите през пролетта бе филм на оглавявания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), разпространен на 2 март. В него се твърди, че Медведев получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

А след митинга срещу корупцията на 12 юни опозиционерът получи 30 дни административен арест, намалени впоследствие на 25.

Публикувана на 07/06/17 13:23 http://clubz.bg/55909-obiskirat_shtabove_na_navalni_v_cqla_rusiq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване