07/06/17 20:35
(http://offnews.bg)

Русия блокира в ООН американските санкции срещу Северна Корея

Русия блокира днес в ООН американска проектодекларация, призоваваща за "значителни мерки" срещу Северна Корея, която във вторник изстреля за пръв път междуконтинентална балистична ракета.

САЩ поискаха нови санкции срещу режима в Пхенян и разпространиха проектодекларация с предложение да бъде приета от 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН.

Русия обаче отказва да подкрепи текста с мотива, че не е установила дали действително става дума за междуконтинентална ракета, съобщи дипломат от съвета пред АФП.

Текстът осъжда остро ракетното изпитание и подготвя почвата за проекторезолюция за налагане на по-тежки санкции на Северна Корея.

Но според заместник-постоянния представител на Русия в ООН Владимир Сафронков нови санкции "няма да решат проблема".

"Опитите за икономическо задушаване на Северна Корея също са неприемливи, защото милиони севернокорейци имат нужда от хуманитарна помощ", добави той.

"Изстрелването от Северна Корея на междуконтинентална балистична ракета е явна и недвусмислена военна ескалация", каза вчера на извънредно заседание на Съвета за сигурност, посветено на темата, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Тя предупреди, че Съединените щати ще предприемат всички подходящи мерки, за да спрат севернокорейската ядрена и ракетна програма, като дори ще използват сила, ако се наложи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване