07/06/17 11:26
(http://www.clubz.bg/)

Тръмп към Източна Европа: Повече няма да бъдете заложници на един монополист на газ

"Дойдохме, за да изпратим важно послание - Америка обича Полша и полския народ."

Така започна обръщението си към поляците американският президент Доналд Тръмп. Той произнася реч на централния площад "Красински" във Варшава. Там е паметникът на участниците във Варшавското въстание през 1944 г. срещу нацистките окупатори. Гостът положи венец пред монумента.

"Поляците и американците от полски произход обогатяват САЩ и съм горд с подкрепата им на изборите през 2016 г.", каза още Тръмп.

Президентът им благодари за сърдечното посрещане на американските войници, базирани в страната. Те са гаранция за сигурността и свободата.

Тръмп обеща на страните от инициативата "Три морета", чиито лидери се събраха във Варшава, че вече няма да бъдат заложник на газови доставки от един монополист (Русия - б.р.). На форума е и българският президент Румен Радев.

По-голямата част от речта бе посветена на Полша. Тръмп похвали поляците за борбата им и срещу нацистката окупация, и срещу комунизма, като изтъкна специално заслугите на полския папа Йоан-Павел II.

"Този континент вече не е заплаен от комунизма. Но сега има други заплахи за сигурността ни. Виждате какво става. Ще се изправим срещу тях и ще победим. Изправени срещу друга потисническа идеология, която иска да изнася тероризъм и екстремизъм. САЩ страдат от една след друга такива атаки. Ние ще ги спрем", зарече се Тръмп.

Той отправи призив към лидерите на над 50 мюсюлмански страни да се присъединят към в усилията на останалите.

"Докато ние винаги ще посрещаме с добре дошли нови граждани, които споделят нашите ценности и обичат нашия народ, нашите граници винаги ще бъдат затворени за терористи и екстремисти", увери президентът на САЩ.

И увери, че цивилизованият свят ще надлелее в борбата с тероризма.

Тръмп призова Русия също да се включи в тази борба.

„Искаме Русия да прекрати дестабилизиращите си действия в Украйна и навсякъде другаде и да спре да подкрепя подтисническите режими в Сирия, Иран и другаде. И тя да се присъедини в борбата срещу враговете на свободата и цивилизацията“, каза още Тръмп.

Преди речта Доналд Тръмп разговаря с правителствените и държавни лидери на страните от инициативата "Три морета". Сред тях е и президентът Румен Радев. Снимка БГНЕС

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване