07/07/17 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Всеки втори купувач на имот в Слънчев бряг е българин

 

Боровец продължава да е най-скъпият ни ски курорт

Всеки втори купувач на ваканционен имот в Слънчев бряг е българин, а в курортите на юг от Бургас почти всички сделки се сключват с нашенци, сочи анализ на пазара на една от големите посреднически агенции в сегмента.

Средната цената на апартаментите в най-големия ни морски курорт през първата половина на 2017 г. остават почти наполовина от равнището им през предкризисната 2006 г. През първото, и през второто тримесечие на 2017 г. сделките се сключваха на ниво 530 евро/кв. м при 505 евро/кв. м за същите периоди на 2016 г. Апартамент в Слънчев бряг от началото на годината е 32 200 евро срещу 29 200 евро за първите 6 месеца на 2016 г. Цените на имотите във висок клас комплекси са на нива от 750-800 евро/кв.м.

Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв. м, като цените започват от около 500 евро на кв. м и достигат нива до 1600-1800 евро на единица площ за топ комплексите по Южното Черноморие, смятат още от Bulgarian Properties. Общо взето началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти

 

се запазват сходни с тези от миналата година

 

Подобно на морските курорти, и при планинските няма съществени изменения и като цяло се запазват тенденциите от миналата година по отношение на цени, обеми продажби и микс на купувачите.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 370 евро/кв. М, а през второто - 360 евро/кв. м при 366 евро/кв. м за цялата 2016. До края на юни сделките са сключвали за по около 25 200 евро при 24 700 евро през същия период на миналата година. Във високия клас хотелски комплекси цените в най-големия ни ски център на Балканите цените започват от около 450 евро/кв. м, като тенденцията е за леко нарастване. Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт, като за второто тримесечие

 

средната цена на сделките там е 600 евро/кв. м

 

при 595 евро/кв. м миналата година.

В Пампорово средната цена за второто тримесечие е 340 евро/кв. м - също без особено изменение от миналата година.

„Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби. За разлика от значителното нарастване на в цените на жилищата в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

По думите й от миналата година се забелязва засилване на интереса към български ваканционни имоти на купувачи Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване