07/07/17 15:55
(http://www.clubz.bg/)

Гърция получава €7,7 млрд. в понеделник

Grexit-ът е авантюра, която Европа не е преживявала и предпочита да избегне. Снимка на Акропола архив Клуб Z

Спасителният фонд на еврозоната (Европейският механизъм за стабилност) съобщи, че ще деблокира нов кредитен транш от 8,5 милиарда евро за Гърция като част от нейната тригодишна програма за икономическо оздравяване на стойност 86 милиарда евро, подписана през юли 2015 година.

В понеделник Атина ще получи 7,7 милиарда евро, от които 6,9 милиарда са за плащания по дълга на страната, чийто падеж е този месец, а 800 милиона ще бъдат използвани за изчистване на просрочени задължения.

Гръцкото правителство ще получи още 800 милиона евро през септември, ако дотогава е постигнало "значителен напредък в изчистването на просрочени задължения" със свои собствени средства, се казва в съобщение на фонда.

През май Гърция постигна споразумение с кредиторите за двегодишна програма от структурни реформи на обща стойност 4 милиарда евро за намаляване на разходи и увеличаване на приходи в бюджета.

През юни финансовите министри на еврозоната се споразумяха по размера на сегашния транш след съгласие по принцип с МВФ за облекчаване на гръцкия дълг, мерките за което ще бъдат уточнени в бъдеще.

"Това плащане е признание за огромните усилия, които гръцкият народ продължи да прави, за да стабилизира икономиката си", каза в изявление еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

"И Ю обзървър" коментира, че плащането отбелязва края на няколкомесечни усилия да бъде приключен вторият преглед на гръцката програма, който трябваше да завърши преди повече от година.

Гръцкото правителство се противеше на орязване на пенсиите, а Германия не беше съгласна с мерки за облекчаване на дълга, за които настояваше МВФ, за да продължи участието си в програмата.

През юни МВФ обеща на Гърция заем от 1,8 милиарда евро, който ще бъде отпуснат, когато бъдат определени мерките за облекчаване на дълга. Те ще бъдат приложени в края на програмата през 2018 година, ако Гърция изпълни всичките си ангажименти по нея.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване