07/07/17 12:49
(http://www.clubz.bg/)

Франция спира да продава бензинови и дизелови коли до 2040 г.

Тихи, еко и приятни за каране заради бързото ускоряване и спиране. Електромобилите изглеждат като играчки на фона на класическите хитове, но са не по-малко модерни от тях. Снимки Веселин Боришев и БГНЕС

Франция се готви да спре продажбите на бензинови и дизелови превозни средства до 2040 г. като стъпка към намаляване на въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

Министърът на екологията Никола Юло обяви тази цел днес, предаде агенция "Франс прес".

"Oбявяваме края на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2040 г.", каза Юло, които нарече плана "истинска революция".

Френският президент Еманюел Макрон се открои като един от най-големите привърженици на Парижкото споразумение, след като през юни американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще оттегли САЩ от него.

Миналия месец Юло съобщи, е Франция ще спре да издава нови разрешителни за търсене на нефт и газ в страната и отвъдморските й територии.

Преди него Макрон покани американските изследователи на климата да работят във Франция.

Съобщението за спирането от производство на бензиновите и дизеловите амвтомобили идва ден, след като в Швеция "Волво" обяви, че през 2018 г. спира производстото на коли с конвенционални двигатели и започва да произвежда само електрически или хибридни превозни средства.

Франция е водещ производител на електромобили и хибридни автомобили в Европа, макар те да представляват едва 3,6 на сто от новорегистрираните превозни средства в Западна Европа през 2016 г.

В САЩ агенция Блумбърг прогтнозира вчера, че продажбите на електромобили ще надминат продажбите на автомобили с конвенционални двигатели до 20 години. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване