07/08/17 09:58
(http://offnews.bg)

50 българи умират на ден от мръсен въздух, 18 хил. на година

50 българи на ден умират в следствие на замърсен въздух. Това прави близо 18 хиляди на година, заяви д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец” в София в студиото на бТВ тази сутрин. 

"Това буквално е епидемия, за която не се говори много", заяви Симидчиев и каза, че цифрата на жертвите на мръсния въздух е по-висока от тази на войната по пътищата. 

Данните на Световната здравна организация сочат, че страната ни е на второ място по смъртност, причинена от мръсен въздух. На първо място е Босна и Херцеговина. На трето място е Грузия. Изследването е направено в малко над 50 държави по света. В негативната класация "отличници" са Исландия, Финландия и Швеция. 

През 2016 г. страната ни е била на трето място в класацията.

Данните показват, че замърсяването на въздуха ни е над 3 пъти по-високо от средноевропейското, коментира докторът.

Смъртността от белодробни заболявания не се дължи само на мръсен въздух, посочи Симидчиев.

"Една част от смъртните случаи се дължи на това, което не се прави за "профилактика на смъртта". Например Босна и Херцеговина не е много по-мръсна от България, но е на първо място по смъртност, защото там пушат много повече хора", заяви той.

Един от основните замърсители на въздуха са фините прахови частици с размер под 2,5 микрона. Техен основен източник са колите, горенето на твърди горива и дори настилките, по които минават колите, които при триенето образуват такива частици. За да се намалят нивата на прахови частици трябва да се поставят катализатори на колите, да вървим постепенно към отказа от отопление на твърдо гориво и да мием улиците редовно, посочи специалистът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване