07/08/17 09:51
(http://www.klassa.bg/)

Официално: Назначиха Мария Габриел за член на ЕК

 Мария Габриел официално е назначена за член на Европейската комисия с ресор "Дигитална икономика и общество" , съобщиха Съветът на ЕС. Встъпването в длъжност е от днес със срок до 31 октомври 2019 година, когато изтича мандатът на Комисията „Юнкер“.


Съветът на ЕС беше последната инстанция, която трябваше да потвърди Габриел, която преди това беше одобрена от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от депутатите от Европейския парламент.

Габриел е третият български еврокомисар след Меглена Кунева и Кристалина Георгиева и най-млада в настоящия състав на Европейската комисия. Тя беше номинирана от правителството на Бойко Борисов на 10 май и се представи на Юнкер на 16-и, който прецени. Мястото на еврокомисар по "Дигитална икономика и общество" беше овакантено, след като германският еврокомисар Гюнтер Йотингер зае креслото на комисар за бюджета и за човешките ресурси, заемано по-рано от Кристалина Георгиева. Георгиева пък напусна на 1 януари, за да заеме вицепрезидентски пост в Световната банка. 140 дни България остави мястото си в Европейската комисия празно, което е безпрецедентен случай в историята на ЕС. На 4 юли, след тричасовото изслушване пред парламента на 20 юни, Мария Габриел бе одобрена с голямо мнозинство от 76% от гласовете на евродепутатите на 4 юли.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване