07/09/17 09:35
(http://www.clubz.bg/)

Илиян Василев: Сега Пеевски е по-богат с толкова, с колкото "олекна" КТБ

Илиян Василев. Снимка БГНЕС

"Няма дупка от 3.5 млрд. лв. през юни в баланса на КТБ. Неразумните и криминални кредити са били не по-повече от 500 млн. лв. Достатъчно, за да бъде осъден Цветан Василев, но не достатъчно, за да позволят банката да фалира".

Така коментира във фейсбук експертът и бивш посланик в Русия Илиян Василев разсекретените разговори от втората стенограма на 14 юли 2014 г. за кризата в банката, която бе публикувана от президентството в петък. 

В нея държавният глава Росен Плевнелиев обвинява управителя на БНБ Иван Искров, че дни преди да гръмне бомбата КТБ доклад на Централната банка е я показал като "най-перфектната банка на планетата"

В отговор гуверньорът заявява, че лично той няма механизъм за същински контрол и вината е на ръководството на КТБ, както и на подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, който едва ли не бил абсолютно автономен в действията и решенията си.

Искров прави и знаменателен коментар във връзка с брилянтите данни за състоянието на КТБ от доклада на подопечната му институция:  

"Тримесечната отчетност, за която говорите, това е отчетност, която не се проверява на всеки 3 месеца".

"Питат престорено наивни въпроси - същите тези политици, които стояха зад нейния ръст. Сега всички сочат стрелите към Гунев, който е бил шеф на надзора от една година. И "Кей Пи Ем Джи", и обикновените одитори. КОЙ? го няма - а именно политиците напомпаха КТБ, създадоха, обслужиха и защитиха модела КТБ, като вкараха средствата на държават срещу лични привилегии", отбелязва Василев. 

В стенограма №2 се появява и главният прокурор Сотир Цацаров, който подробно обяснява за схемите за източване на банката чрез свързани лица (включително охранители и секретарки), но призовава банковата тайна в никакъв случай да не пада. 

"Именно Цацаров осигуряваше "тила" и след това вкупом се втурнаха да се разграничават и да сочат БНБ и Искров за виновници. Защо никой не говори за тоталната преса на Цацаров спрямо УС докато си сменят позицията. КОЙ? от сараите и Пеевски контролираха целия процес - сега ги няма никъде сред виновниците (б.р. в цялата стенограма от 97 страници името на "корпулентния" депутат от ДПС не е споменато нито веднъж). Едни уплашени и вкарани в капан политици разсъждават върху процеси, върху които нямат контрол. Няма банка, която да издържи подобен удар от правоохранителните органи", изтъква Илиян Василев. 

Според него стенограмата от 14 юли 2014 г. е много по-съдържателна откъм информация от тази от 29 юни, защото в нея прекрасно се виждат технологията на манипулацията и институционалният колапс.

"Цацаров е изпратил "войските" без да има никакви доказателства, нито по компетентност може да знае, че има каквато и да е дупка. Тоест, действал е не от загриженост, за да изпълни някаква надзорна роля, а по заповед на гневни на собственика на КТБ политици от всякакъв род, начело с Пеевски. Те му бяха гневни, че не се отчита както трябва. Не им даде банкови гаранции, за да "усвоят" парите по "Южен поток", забрави да дава месечните си лепти (там са потъналите средства) и си позволи да си помисли, че е голям банкер, а не изпълнител. 

И сега КОЙ? го няма в стенограмата - освен в изказванията на политиците, които прехвърлят цялата вина върху БНБ. Тази версия и днес е удобна на същите политици и на КОЙ? защото Искров вече не е там, Гунев е разследван, Доган е в Сараите, а Пеевски е по-богат с почти толкова, с колкото олекна оценката на активите и масата на несъстоятелността на КТБ, които преминаха в негови ръце", подчертава експертът. 

 

"Тарикатите" - кръгът, който е решил да фалира банката, познавайки техническите дупки в нейното функциониране, съзнателно е хвърлил горещия картоф на политиците, а заедно с това и отговорността. Поставили са политиците пред невъзможен за решение казус, като не са могли да отговорят на въпроса какво е състоянието на банката. И тук е механизмът на манипулацията - защото веднага след атака на вложители срещу банка на практика е невъзможно да се даде прецизен и точен отговор.

Затова във всички страни в ЕС, където имаше подобни казуси, спешно се налива ликвидност, национализира се банката и се гарантира, че по време на процесите на разследване и оценка на активите тяхното състояние няма да се влоши. Това е смисълът на действието веднага.
Но "тарикатите" вкарват дискусията в полето на огромното съмнение и грешен път за мислене, че за десет дни ще се знае какво има в банката - и така - капанът щракнал и са предрешили съдбата на КТБ"
, казва още Илиян Василев. 


Всъщност, заради "липсата на политически консенсус" за спасяването с държавни пари чрез разделянето на "добра" и "лоша" банка, съдбата е предрешена още през юли 2014 г., но агонията продължава до 6 ноември.  

"За 3-4 месеца във фризера, като не се обслужват кредити, включително и защото задлъжнелите нямат достъп до спестяванията си - една част, от които са депозити от кредит, и банката потъва. През октомври числата вече са доказали тезата, че банката е с отрицателно балансово число", допълва Василев.

В цялото това надговаряне на консултациите при президента, ключови са репликите на депутата от ДПС Йордан Цонев, който в крайна сметка начертава и предварително зададения сценарий, по който е планирано КТБ да се срине:


„Имаме 3,5 млрд. неопределен кредитен портфейл. Тоест, неговата ликвидност и неговата стойност е нула. И затова казваме, че дупката е 3,5 млрд., затова казваме, че тази банка можем да я подведем по съществуващия в момента ред, а той е следният: обявява се в ликвидация, отнема се лицензът, съдът назначава ликвидатори, и оттам нататък влиза Фондът за гарантиране на влогове и започва да изплаща до 100 хил. евро. Няма друг ред“.  

Ето как Илиян Василев коментира това във фейсбук:

"Забележете тезата на тарикатите - тя е в думите на Цонев, че няма документи, като прелюдия към основната теза, че кредитите са проблемни. Това е първата лансирана теза, без да се изясни дали отсъствието на един или друг документ е решим проблем, каква тежест има при определяне на оценката на актива (възвръщаемостта на кредита). 

След което вече притчата с "няма данни" продължава с няма ликвидност и ... стойността на тези 3.5 милиарда лева активи е ... нула?!?!
Това не може да бъде теза на професионални консултанти или одитори. В крайна сметка резлутатът може да бъде както нула, както внушава априорно Цонев, може да бъде един милиард, а може и да няма никаква дупка. Плевнелиев достатъчно точно реагира на внушението за "дупката". Ето ви готова топка за отиграване към началото на следващата фаза в операцията "присвои активите".

Фокусират се върху действително криминалната схема с подставените лица охранители и прочие, които са получили кредити, но пропускат факта, че тези кредити са ОБСЛУЖВАНИ и за никаква дупки не може да се говори.

Тоест имало е вариант за действие чрез разследване, репресия, тотален контрол върху управлението (изолация на Цветан Василев и неговите хора), но и наливане на ликвидност, за да се оздрави банката".

 

"Нито практиките в КТБ са били уникални, подобни е имало и в други банки, но са взели решение по усмотрение, по преобладаващо и наложено мнение, че в ПИБ наливат ликвидност, в КТБ не. 

Прави впечатление, че коментарите на някои политици са по-адекватни от "професионалистите", но тарикатите са ги хванали в капан и няма мърдане. Намесите на Йордан Цонев са много показателни. Не е стихийно, природно бедствие, а съзнателно провокиран, направляван от човешка ръка и мисъл процес", завършва Илиян Василев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване